Koncertjegyet karácsonyra?

2018.11.08. 15:05

A zene all star-gáláját rendezik tavasszal Budapesten

Egy sztártenor, a régizene mágusa, a magyar művészek krémje, Prince felfedezettje és egy extravagáns dél-koreai zongorazseni is fellép a 39. Budapesti Tavaszi Fesztiválon.

2019-ben április 5-től 22-ig tart a kulturális tavasz: a régió egyik legfontosabb eseménysorozata, a 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál a klasszikus zenei koncertek mellett számos opera-, balett-, tánc- és színházi előadással, jazz- és könnyűzenei programmal, valamint kiállítással várja az érdeklődőket. A jegyek már kaphatók, így akár karácsonyra is odaajándékozhatjuk az egyedi zenei élményeket.

A Fesztivál programja több fontos motívum köré épül: Liszt Ferenc alakja és művészete például minden évben kulcsfontosságú szerepet tölt be a fesztiválon. Ennek jegyében április 11-én a Faust-szimfóniával áll színpadra Kirill Gerstein, Hamar Zsolt és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar.

Ránki Fülöp
Fotó: Kotschy Gábor

Liszt-dalokkal lép fel Kolonits Klára és Zsoldos Bálint a BMC koncerttermében, és különleges Liszt-koncerttel készül a fesztiválra a Philharmonia Chor Stuttgart is. Április 16-án Liszt Orfeusza és Esz-dúr zongoraversenye csendül fel Ránki Fülöp zongoraművész közreműködésével, a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara előadásában.

A fesztiválprogramban minden évben kiemelt szerepet kap egy-egy ország művészete: 2019-ben az orosz kultúra kiemelkedő alkotói és alkotásai – klasszikusok, kortársak és élő legendák állnak majd a figyelem középpontjában. A fesztivál nyitókoncertjén, április 5-én a Hovanscsinát, vagyis Muszorgszkij utolsó befejezettnek tekinthető operáját hozzák el a Magyar Rádió Művészeti Együttesei Kovács János vezényletével.

Más műfaj, más mű, ám szintén Muszorgszkij: az észt származású zongorista, Kristjan Randalu, generációjának egyik legsokoldalúbb művészegyénisége az Egy kiállítás képeit írta át szaxofon-zongora kettősre, partnere a szaxofon világhírű mestere, David Liebman lesz.

Kivételes esemény lesz a Moszkvai Csajkovszkij Zenekar látogatása, akik Dvořák, Brahms és Csajkovszkij műveivel lépnek színpadra a Prágai Filharmónia Kórusa, Pasztircsák Polina és Fokanov Anatolij közreműködésével.

Prágai Filharmónia Kórus
Fotó: Martin Sigmund

Április 6-án többek között Prokofjev és Csajkovszkij szerzeményeit hallhatja a közönség Jurij Basmet és a Moszkvai Szólisták előadásában a Pesti Vigadóban.

Csajkovszkij-mű, méghozzá a Diótörő-szvit Mocsári Károly és Kocsis Krisztián zongorakoncertjén is felhangzik majd, és orosz tematikával, valamint a kortárs orosz képzőművészet legizgalmasabb alkotóival készül a tavaszra a Budapest Art Week is.

A Szépművészeti Múzeum 2019 tavaszán az itáliai reneszánsz géniuszának, Michelangelo rajzművészetének szentel kiállítást.

A Fesztivál aduászait olyan hírességek adják, mint a máltai sztártenor, Joseph Calleja, és a Müpában fellépő Snétberger Ferenc, a flamenco, a jazz, a roma és a klasszikus zene elemeiből inspirációt merítő kiváló gitárművész.

Snétberger Ferenc

Bach ikonikus művével, a Goldberg-variációkkal érkezik a fiatal és extravagáns dél-koreai zongorazseni, Ji, aki mindössze tízesztendős volt, amikor minden idők legifjabb indulójaként megnyerte a New York-i Filharmonikusok fiatal művészek számára meghirdetett versenyét, és csillaga azóta is egyre magasabbra emelkedik.

Szokolay Balázs és a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén is Bach áll a középpontban, ahol a zeneszerző valamennyi billentyűs hangszerre írt szólóconcertója elhangzik majd.

A Grammy-díjas zeneszerző és karnagy, Eric Whitacre napjaink egyik legnépszerűbb muzsikusa: kompozícióit amatőr és professzionális kórusok százai adják elő, a világhálón szervezett virtuális kórusprojektjeiben már 110 országból vettek részt közreműködők, április 12-i koncertje a Zeneakadémián pedig igazán különlegesnek ígérkezik. Rendhagyó kamarazenei kalandot ígér Az út eleje – Az út vége című négyrészes koncertsorozat, ahol olyan zeneszerzők korai és kései műveit hallhatjuk, mint Haydn, Debussy vagy Chopin.

Judith Hill

Először látogat Budapestre Prince felfedezettje, Judith Hill, a lenyűgöző japán–amerikai soulénekesnő.

Új albumával érkezik a komolyzenét az elektronikus poppal ötvöző osztrák dalszerző-énekesnő, Anja Plaschg, művésznevén Soap&Skin, és szintén lemezbemutatóval örvendezteti meg a közönséget Hrutka Róbert és Nagy Dániel Viktor vadonatúj formációja, a Wigama Lekko.

Soap&Skin
Fotó: Evelyn Plaschg

A Müpában pedig az összetéveszthetetlen hangzásvilágú manchesteri trió, a GoGo Penguin mutatja meg, milyen különleges elegyet alkot egy kis rock, jazz és elektronika.

A táncművészet szerelmesei a Theater Basel Balettegyüttese Tevje című darabjának előadására készülhetnek.

Részlet a Tevje című előadásból. Fotó: Ismael Lorenzo

A Szél kapuja címmel új bemutatóra készül a hazai táncszcéna emblematikus alakja, Goda Gábor és az Artus. Premierrel készül a fiatalabb koreográfus-táncművész generáció nemzetközi sikereket arató tagja, Góbi Rita is.

A fesztivál folyamatosan bővülő programjára a jegyek a Müpa és a BFTK jegyértékesítési pontjain, illetve a www.btf.hu weboldalon vásárolhatók meg.

Borítókép: Szokolay Balázs. Forrás: BTF

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában