Múltunk a képernyőn

2018.09.30. 09:44

Több száz filmterv érkezett a történelmi filmes programra

A leggyakoribb témák között volt a Rákóczi-szabadságharc, a Thököly-szabadságharc, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, valamint a világháborúk kora.

Egy hónap alatt több mint 404-en adtak be filmtervet a Magyar Nemzeti Filmalap programjára, amelyre történelmi témájú játékfilmtervekkel lehetett jelentkezni szeptember 15-ig.

A Filmalap honlapján megjelent közlemény szerint a filmtervek feldolgozása folyamatban van, a nyertes pályaművekről szakmai zsűri dönt október végén. A Filmalap a zsűritagok neveit a kiválasztott filmtervek kihirdetését követően hozza nyilvánosságra.

Mint írják, a jelentkezők között több ismert forgatókönyvíró és filmes mellett jelentős számban vannak szépírók, történészek és kezdő forgatókönyvírók is.

A magyar történelem szinte minden korszakából érkeztek filmtervek Attila, a hunok királyának korától kezdve, a legdicsőségesebb középkori magyar királyokon át egészen az 56-os forradalomig.

„Örömünkre szolgál, hogy a történelmi filmes felhívásunk megmozgatta mind a filmes szakmát, mind pedig a magyar történelemmel hivatásszerűen foglalkozó vagy a történelem iránt érdeklődő kezdőket is” – nyilatkozta Havas Ágnes, a Filmalap vezérigazgatója.

A kiválasztott tervek alkotói egymillió forint összegű díjazásban részesülnek. A Filmalap a díjazott filmtervek alkotói számára forgatókönyv-fejlesztési célú pályázati kiírást fog közzétenni, így a forgatókönyvek megvalósítására támogatásból nyílhat lehetőség – áll a közleményben.

Borítókép: képkocka Sára Sándor 80 huszár című filmjéből. Forrás: filmarchiv.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában