Élő hagyomány

2018.08.27. 10:23

Kárpátaljai tudósítók nyerték a IV. Kulturális Filmek Fesztiválja versenyét

A Váraljai kávézó – az élő történelem Ungváron című film alkotói, Kovács Géza és Vass Tamás, a közmédia kárpátaljai tudósítói nyerték el a fődíjat a hétvégén véget ért fesztiválon Szatmárcsekén.

A szatmárcsekei fesztiválon a közlemény szerint azok a filmek versenyeztek, amelyek pozitív példákkal mutatták be a Kárpát-medence magyarok lakta területein ma is élő helyi magyar kultúra értékeit, azok nemzeterősítő szerepét. Az alkotók 45 filmet küldtek be a versenyre, ezek közül 25 film került a döntőbe.

A zsűrit a közelmúltban bekövetkezett haláláig Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott vezette, a feladatot Vitézy László Balázs Béla-díjas filmrendező vette át tőle. A testület munkájában Balogh Ákos Gergely, a Reakció Kiadó munkatársa és Varjú Frigyes, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. nemzetiségi és külhoni műsorainak főszerkesztője vett még részt.

A fesztivál fődíját és a 800 ezer forintos pénzjutalmat, amelyet a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH ) ajánlott fel, a Váraljai kávézó – az élő történelem Ungváron című film alkotói, Kovács Géza és Vass Tamás, a közmédia kárpátaljai tudósítói nyerték el.

A 300 ezer forintos közönségdíjat A vér nem válik vízzé – vajdasági székelyek című film kapta, amelyet a szabadkai Pannon RTV munkatársai, Gyarmat Angéla, Kovács Róbert és Szügyi Dávid készítettek.

A második helyezettnek járó 300 ezer forintos díjat a szabadkai Pannon RTV munkatársai, Herczeg Zsolt, Szalai Adrián és Miskolci Renátó vehette át a Domonkos Tibor hangszerkészítőt bemutató filmért.

A harmadik helyezett A Szegedi papucs története című film, Borbás Edina és Németh László munkája lett. Az alkotók 250 ezer forintos pénzjutalmát a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata ajánlotta fel.

A Debrecen TV munkatársainak Virág virágossága – Csengersima című filmje a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat 100 ezer forintos különdíjában részesült.

A Húsvétra várva című alkotás, a csíkszeredai MTVA-tudósítók, Csúcs Mária és Csúcs Péter filmje Szatmárcseke különdíját kapta – ismertette a közlemény.

Borítókép: részlet a Váraljai kávézó – az élő történelem Ungváron című filmből. Forrás: tudositok.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában