Hogy jól muzsikáljanak a napok

2018.07.17. 11:01

Egy csapat zseniális utcazenész oázist teremt Veszprémben

Ha valaki pezsgő hangulatra szomjúhozik, esetleg egy kis lendületre volna szüksége, és nem utasít vissza néhány pohár jó italt, laza estéli sétát élőzenés kísérettel, az látogasson a királynék városába a napokban. A Veszprémi Utcazene Fesztiválon a futószalagon gyártott hétköznapok közé valami teljesen eredeti ékelődik.

Ha valaki megunta volna a szoros pórázra fogott napjait, keresni fogja a lehetőséget és az alkalmat arra, hogy elengedje magát. Veszprémben már csak az is megkönnyíti a belefeledkezést, hogy az ember szinte azt sem tudja, hol van: a négynapos rendezvényen a magyar zenészek mellett ugyanis többek között francia, angol és holland muzsikusok zenélnek a város utcáin, terein. Fenntartva azt az igazságot, hogy az Utcazene Fesztivált csak átélni lehet igazán, a veol.hu szavakba foglalta az élményt, amit a tavalyi buli jelentett, és a szervezők is elég közel jutottak ahhoz, hogy ízelítőt adjanak a napok hangulatából a 2017-es esemény aftermovie-jával.

Nemcsak a nemzetekből, de zenekarokból is annyi lesz, hogy az egyetlen gond, ami miatt a fejét törheti az egyszeri fesztiválozó, a bőség zavara lesz. A július 18. és 21. között zajló rendezvényen 11 helyszínen több mint 180 koncert közül válogathat majd a közönség, így senkinek nem kell tartania attól, hogy nem talál kedvére való muzsikát. A nagyszínpadot felrobbantó, ezreket megtáncoltató nagykoncertek mellett egyszálgitáros csodák, napfényben csillanó fúvóshangszerek, vállon átvetett hegedűtokok, sőt cajonok és harmonikák legjobbjai is várnak bennünket.

A fesztiválon nem először lép fel a francia CQMD nevű zenekar, amely a reggae, a funk, a mediterrán és a latin zenei elemeket ötvözi.

Itt lesz a brit Echo Town, akik már a tavalyi fesztiválon is muzsikáltak a veszprémi közönségnek. A rock-, reggae-, roots és folkzenét játszó testvérpár spirituális kortárs dallamokkal érkezik.

A délnyugat-angliai Cornwallból származó Flats and Sharps nevű együttes a bluegrasst, a folkot, a countryt és a popot vegyíti zenéjében. A fesztivál vendége lesz a hollandiai Haarlemből származó Jack and the Weatherman nevű akusztikus duó, akik idén áprilisban jelentették meg debütáló nagylemezüket.

A fesztivál egyik legkiemelkedőbb programjának ígérkezik a pop-folkzenét játszó Shake Shake Go. Az együttes énekesnője a walesi születésű Poppy Jones, aki gitár és dobkísérettel adja elő dalait.

Ugyancsak nagy sikerre számíthat a francia sanzonokat a hiphoppal elegyítő Smokey Joe & The Kid zenekar – mondta a fesztiválszervező.

Természetesen a legjobb hazai utcazenészek sem hiányozhatnak a palettáról. A veol.hu csokorba is gyűjtötte a fesztivál fellépőit, így akár előre is szemezgethetünk közülük.

Ott lesz például Sárközy Edina, vagy a Magácska, amely egy friss alternatív popzenei formáció Budapestről, de húrok közé csap Űrlénykirály, polgári nevén Balogh Borsa, a Gyík zenekar tagja is.

Muraközy Péter beszélt arról is, hogy számos előadó, aki az Utcazene Fesztiválon lépett először közönség elé, mára a hazai könnyűzene élvonalába tartozik, példaként említve a Mary Popkids, a Lóci játszik nevű zenekart, Szabó Balázst és a Kerekes Band nevű formációt.

Pillanatkép a 2013-as Veszprémi Utcazene Fesztiválról.
Fotó: Mohai Balázs / MTI

A főszervező elmondta azt is, hogy a hagyományokhoz híven az idén is megrendezik az utcazenészek versenyét. Húsz zenekar, előadó nevezhet a megmérettetésre, akik közül a közönség, illetve a zsűri választja majd ki a nyertest, jutalmuk 500-500 ezer forint lesz. Muraközy Péter szólt arról is, hogy a fesztivál ideje alatt Budapest legjobb streetfood készítői is a városba költöznek. Az ingyenesen látogatható programra a korábbi évekhez hasonlóan napi 20 ezer embert várnak – tette hozzá.

Mindenkit, akit kiválasztott az utcazenész-élet, a részletes programról, a zenekarokról, a kapcsolódó érdekességekről és minden egyéb nyalánkságról a veol.hu által a fesztivál idejére létrehozott rovat tájékoztat.

Borítókép forrása: Veszprémi Utcazene Fesztivál / Facebook

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában