Komolyzenei fesztivál

2018.05.02. 21:37

Átadták a Budavári Beethoven Zeneszerzőverseny díjait

A Budavári Beethoven Zeneszerzőversenyen megosztott első helyezést kapott Ott Rezső és Oláh Patrik Gergő, második lett Balogh Máté, harmadik pedig Leszkovszki Albin. Az elismeréseket a Beethoven Budán Fesztivál keretében adták át szerda este.

Budapest, 2017. május 3.

A Budavári Önkormányzat által meghirdetett nemzetközi zeneszerző-pályázatra harminc mű érkezett – közölte Mácsai János zenetörténész, zenekritikus, a zsűri tagja a győztes műveket is bemutató koncerten a budapesti Zenetudományi Intézetben.

A pályázatra olyan önálló, új, eddig nem előadott, 7-12 perc hosszú zeneművel lehetett nevezni, amely Beethoven An die ferne Geliebte (A távoli kedveshez) című dalciklusának egy tetszőleges témára írt variációja vagy parafrázisa.

„Nem volt kvalitatív különbség az első helyezettek között” – emelte ki Maros Miklós zeneszerző, a zsűri elnöke.

Mint mondta, a zeneszerzők ugyanolyan módon és ugyanolyan komolysággal álltak hozzá a feladathoz, és egy saját anyagot akartak létrehozni abból, amit valaki már egyszer megalkotott. A másik két díjazott zeneszerző inkább saját zenei világából kiindulva, saját zenei nyelven gondolta újra a Beethoven-művet.

A zsűrielnök hozzáfűzte: a felhívásra nagyon magas minőségű munkák érkeztek és jóval több, mint amennyire számítottak.

Az első helyezettek 2000-2000 eurót (mintegy 600-600 ezer forint), a második helyezett 1500 eurót, a harmadik 1000 eurót kaptak.

A zsűrizésben Maros Miklós és Mácsai János mellett Balog József zongoraművész, Fekete Gyula zeneszerző, Oláh Kálmán dzsesszzongorista, zeneszerző és Tihanyi László zeneszerző vett részt.

A gálán megszólaltak a díjazott művek az eredeti dalciklussal együtt Balog József (zongora), Szutrély Katalin (ének), Rácz József (hegedű), Szűcs Boglárka (brácsa) és Zétényi Tamás (cselló) közreműködésével.

Az ünnepséget a Beethoven Budán Fesztivál keretében tartották, amelynek programján tíz koncerttel és házimuzsikálással várják a közönséget egészen május 7-ig. A hangversenyeknek idén a budavári városháza, a Zenetudományi Intézet, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a MOM Kulturális Központ ad otthont.

A fesztiválon fellép a Jazzical Trio, a Sárik Péter Trió a BTA Szimfonikusok Vonószenekarával, valamint az Oláh Kálmán Trió a Budafoki Dohnányi Zenekarral Hollerung Gábor vezényletével. Az Új utak Beethovenhez című sorozat két estjén ifjú tehetségeket hallhat a közönség, és koncertet ad a Regensburgból érkező Christoph Preiss zongoraművész is.

A fesztivál Beethoven 1800. május 7-i budai fellépésének évfordulóján emlékhangversennyel zárul, amelyen az Eroica és a G-dúr zongoraverseny hangzik el az Orfeo Zenekar előadásában Vashegyi György vezényletével, Berecz Mihály közreműködésével.

Borítóképünkön a tavalyi Beethoven Budán Fesztivált megnyitó koncert látható a Hollerung Gábor vezényelte Budafoki Dohnányi Zenekar közreműködésével, a budapesti Hillebrand-teremben 2017. május 3-án.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában