harminc pályamű érkezett

2018.03.26. 13:31

Kihirdették a Budavári Beethoven Zeneszerzőverseny győzteseit

Kihirdették hétfőn a Budavári Beethoven Zeneszerzőverseny győzteseit, akiknek műveit a Beethoven Budán Fesztiválon hallhatja majd a közönség májusban.

Budapest, 2017. május 3. Hollerung Gábor vezényli a Budafoki Dohnányi Zenekart a Beethoven Budán Fesztivál megnyitóján Budapesten, a Hillebrand-teremben 2017. május 3-án. Mellette Záborszky Katariina hegedûmûvész, a Budavári Önkormányzat kadenciaversenyének gyõztese. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Koszticsák Szilárd

A Budavári Önkormányzat által meghirdetett nemzetközi pályázatra 30 pályamű érkezett.

A szakmai zsűri megosztott első helyezésben részesítette Ott Rezső és Oláh Patrik Gergő művét, második lett Balogh Máté, harmadik pedig Leszkovszki Albin

- mondta el Maros Miklós zeneszerző, a zsűri elnöke a hétfőn rendezett sajtótájékoztatón Budapesten.

A két első helyezett két-kétezer euró (mintegy 600-600 ezer forint), a második helyezett ezerötszáz euró, a harmadik ezer euró díjazásban részesül – közölte Mácsai János zenetörténész, zenekritikus, a zsűri tagja. Emlékeztetett: a pályázatra olyan önálló, új, eddig nem előadott 7-12 perc hosszú zeneművel lehetett nevezni, amely Beethoven An die ferne Geliebte (A távoli kedveshez) című dalciklusának egy tetszőleges témára írt variációja vagy parafrázisa.

A zsűri elnöke Maros Miklós zeneszerző, tagja Balog József zongoraművész, Fekete Gyula zeneszerző, egyetemi tanár; Oláh Kálmán dzsesszzongorista, zeneszerző, egyetemi tanár; Tihanyi László zeneszerző, karmester, egyetemi tanár és Mácsai János volt.

Tíz koncerttel és házimuzsikálással várja a közönséget a Beethoven Budán Fesztivál május 1. és 7. között.

A hangversenyeknek idén a budavári városháza, a Zenetudományi Intézet, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a MOM Kulturális Központ ad otthont – közölte Nagy Gábor Tamás budavári polgármester, hozzátéve: a nyitóhangversenyen a Krisztinavárosi Plébániatemplomban a Purcell Kórus és az Orfeo zenekar a C-dúr misét adja elő.

A Zeneszerzőverseny gáláján, május 2-án a díjazott művek szólalnak meg az eredeti dalciklussal együtt, az esten közreműködik Balog József (zongora), Szutrély Katalin (ének), Rácz József (hegedű), Szűcs Boglárka (brácsa) és Zétényi Tamás (cselló). A fesztiválon fellép a Jazzical Trio, a Sárik Péter Trió a BTA Szimfonikusok Vonószenekarával, valamint az Oláh Kálmán Trió a Budafoki Dohnányi Zenekarral Hollerung Gábor vezényletével. Az Új utak Beethovenhez című sorozat két estjén ifjú tehetségeket hallhat a közönség, s koncertet ad a Regensburgból érkező Christoph Preiss (zongora) is.

A fesztivál Beethoven 1800. május 7-i budai fellépésének évfordulóján emlékhangversennyel zárul, amelyen az Eroica és a G-dúr zongoraverseny hangzik el az Orfeo Zenekar előadásában Vashegyi György vezényletével, Berecz Mihály (zongora) közreműködésével.

Nagy Gábor Tamás elmondta: április 24. és 29. között a Tabán moziban Beethoven-filmnapokat rendeznek, amelyen a zeneszerző életét bemutató alkotásokat és gyermekfilmeket is láthat a közönség.

A házimuzsikára a beethovenbudan.hu oldalon regisztrálhatnak az érdeklődők.

Borítókép: Hollerung Gábor vezényli a Budafoki Dohnányi Zenekart a Beethoven Budán Fesztivál megnyitóján Budapesten, a Hillebrand-teremben 2017. május 3-án.

MTI Fotó / Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában