Ikonikus pillanatok

2017.11.15. 18:42

Útjára indult a közmédia történetét bemutató fotók vándorkiállítása

Útjára indult a rádió és televízió történetét, ikonikus pillanatait, épületeit bemutató vándorkiállítás. A fotók először a 111 éves születésnapi hetét tartó Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola, Szakgimnázium és Szakközépiskola épületében tekinthetők meg.

Tillinger Péter, az intézmény igazgatója a szerdai megnyitón újságíróknak elmondta, a kiállítást egyszerre illesztették be az évfordulós ünnepségekbe és a tanmenetbe, hiszen énekórán korabeli zenei betétekkel színezve nézik meg a régió televíziós, rádiós eszközöket a diákok.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) korábbi tájékoztatása szerint a Hogy volt?! – Pillanatképek a magyar közmédia történetéből című kiállítás az egykori Magyar Televízió, a Duna Televízió, a Magyar Rádió és a Magyar Távirati Iroda múltjából mutat be számos emblematikus mozzanatot és médiatörténeti kuriózumot.

A kiállítással a szervezők azt szeretnénk elérni, hogy a tizenévesek tisztában legyenek a ma már mindennapos tevékenységnek számító televíziózás, rádióhallgatás kezdeteivel és ezek korai eszközeivel, valamint a műsorok „születésének” helyszíneivel.

Az előtérben Szepesi és Pelé, a háttérben a kiállíásnak helyet adó fővárosi középiskola diákjai
MTI Fotó: Bruzák Noémi

A médiatörténeti képek között megtalálhatók azok az 1958-ban készült fotók, amelyek a Magyar Televízió rendszeres próbaadásainál használt egyik közvetítőkocsit és a kamerákat ábrázolják. Bemutatják a Kossuth Rádió 1968-as új műszerszobáját és egy 1953-as felvételen a Magyar Távirati Iroda akkor felavatott székházának egyik munkaszobáját is.

A kiállításon a diákok megtekinthetnek korabeli készülékeket ábrázoló felvételeket, például egy 1957-es fotót az Orion gyár akkori újdonságával. Látható lesz a Magyar Televízió 1958-as első monoszkópjáról készült fotográfia is.

Az egykori legendás sportriporter, Szepesi György több fotón is látható: egy 1952-es felvételen a Magyar Rádió mikrofonja mögött közvetít egy mérkőzést, míg egy 1980-ban készült képen a labdarúgó világsztárt, Pelét kíséri a Népstadionban.

A rendhagyó tanóra résztvevői feladatmegoldás közben a kiállítást befogadó középiskola könyvtárában
MTI Fotó: Bruzák Noémi

Az anyagban szerepel egy 1959-ben készült fénykép, amelyen a kor gyereksztárja, Kovács Eszti, a rádióból közismert A pancsoló kislány című dal énekese látható felvétel közben az egykori Hanglemezgyártó Vállalat stúdiójában.

A kiállításon mindezek mellett a korszak hírességeit ábrázoló képek is megtekinthetők, például Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán színművészek, Czigány György zongoraművész, Kodály Zoltán zenetudós vagy Karinthy Ferenc író.

A képeket januártól több budapesti oktatási intézményben állítják majd ki. A kiállítást befogadó iskolák lehetőséget kapnak arra, hogy az MTVA kiállítóközpontjába, valamint a rádió- és televíziótörténeti múzeumba kedvezményesen ellátogathassanak a diákjai.

Borítóképünkön rendhagyó tanóra a közszolgálati rádió és televízió történetét bemutató vándorkiállítás első állomásának otthont adó középiskola könyvtárában. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában