Hullámtörés

2017.10.30. 12:26

Lőrinc Tímea kapta a Pataki-gyűrű díjat

A kitüntetett színésznő a Zentai Magyar Kamaraszínház tagja. Vasárnap Szabadkán átvett kitüntetése, a Pataki-gyűrű a legrangosabb vajdasági színházi elismerés.

Szabadka, 2014. szeptember 6. Lõrincz Tímea játszik a Lovas Ildikó azonos címû regényének felhasználásával készült Spanyol Menyasszony címû darab próbáján, a szabadkai Kosztolányi Dezsõ Színházban 2014. szeptember 5-én. A darabot Urbán András rendezésében szeptember 7-én mutatják be. MTI Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

A színésznő a Hullámtörés című monodrámában Bess megformálásáért érdemelte ki a Pataki-gyűrű díjat. Az előadás Lars von Trier azonos című filmje alapján készült Oláh Tamás rendezésében.

Az előadással kapcsolatban Lőrinc Tímea korábban úgy fogalmazott: nagy kihívás volt a filmet színpadra adaptálni, és érdekes volt az is, ahogyan a többszereplős filmből monodrámát készítettek. Míg a film objektív, és minden szereplő szemszögét láttatja, a zentai előadás szubjektív lett, hiszen csak Bess karakterének szempontjából láttatja az eseményeket.

A történet szerint Bess – a nagyon vallásos és nagyon szerelmes lány – férje egy baleset következtében nyaktól lefelé lebénul, és arra kéri a lányt, mentse meg őt. A történet egyebek mellett arra keresi a választ, mit tenne meg egy nő a szerelméért, hol vannak a szerelem határai, mitől hátrál meg egy szerelmes ember.

A Zentai Magyar Kamaraszínház ifjú művésznőjét másodszor jelölték a díjra, tavaly a Május van, Tisztelt úr! című darabban nyújtott alakításáért is jelölték.

A Pataki-gyűrű díjat az előző évadban nyújtott legkiemelkedőbb színészi alakításért ítéli oda a zsűri, és a délvidéki magyar színjátszás napján adják át. A pecsétgyűrű mellé 1000 euró (311 ezer forint) értékű pénzjutalom is jár.

A délvidéki magyar színjátszás napja október 29., annak emlékére, hogy Pataki Lászlónak, a szabadkai Népszínház alapító tagjának rendezésében hetven évvel ezelőtt, 1945-ben ezen a napon mutatták be a színház első darabját, Balázs Béla Boszorkánytáncát.

A következő videóval betekintést nyerhetünk Lőrinc Tímea monodrámájába:

Borítókép: Lőrincz Tímea játszik a Lovas Ildikó azonos című regényének felhasználásával készült Spanyol Menyasszony című darab próbáján, 2014. szeptember 5-én.

MTI Fotó: Molnár Edvárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában