A skót misszionárius

2017.10.25. 20:58

Jane Haining embermentőről nyílt kiállítás a fővárosban

A budapesti skót misszió internátusának mártír sorsú vezetőjéről a fővárosi Holokauszt Dokumentációs Központ (HDK) rendezett tárlatot.

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára a szerdai megnyitón elmondott köszöntőjében kiemelte: Jane Haining nem készült sem hősnek, sem mártírnak, de életét a „segítő szeretet hatotta át”. Magyarország 1944-es német megszállása után nem engedelmeskedett az utasításnak, nem tért vissza Skóciába, mert kötelességének tekintette, hogy a válságos pillanatokban a rábízottak mellett legyen.

„A hangos gyűlöletorkán közepette a csendes, de annál bátrabb, aktívan segítő kisebbséghez tartozott: embermentő volt”

- fogalmazott a helyettes államtitkár. Hozzátette: a kiállításon egy „olyan asszony életútja tárul elénk, aki méltán lehet bármelyik mai fiatal lány példaképe”.

A misszionárius és az iskola

Jane Haining 1897-ben született Dél-Nyugat-Skóciában. Budapestre 1932-ben érkezett, a skót misszió iskolájának leányinternátusát 1944-ig vezette. A skót iskolába felekezeti hovatartozástól függetlenül vették fel a diákokat. Az 1932-33-as iskolaévben a felső, polgári iskola és az intézmény keretein belül működő kereskedelmi tanfolyam diákjainak 62 százaléka vallotta magát izraelita felekezetűnek. A német megszállás után a Vallás és Közoktatási Minisztérium rendelete értelmében a Skót Iskolában sem folytatódott a tanítás, ennek ellenére a bentlakó diákok közül többen továbbra is a biztonságosnak vélt leányotthonban maradtak, és velük maradt nevelőjük is. Jane Haininget április 25-én vitte el a Gestapo az épületből. A letartóztatását követő harmadik héten szállították Auschwitzba, ahol gázkamrába küldték. 2010 nyara óta a skót származású embermentő nevét viseli a pesti alsó rakpart egy szakasza.

Latorcai Csaba kitért arra, a kormány meggyőződése, hogy Európa és benne Magyarország „megmaradása, megerősödése és jövője a zsidó-keresztény hagyományból gyökerező hit mélységeiben és az őszinte párbeszédben keresendő”.

Iain Lindsay, az Egyesült Királyság budapesti nagykövete elmondta, skót származása miatt különös örömmel tölti el ez a kiállítás, hiszen Jane Haining az egyetlen skót embermentő, és egyike annak a kevés holokauszthősnek, akikre Nagy-Britannia büszke lehet. Rámutatott: Jane Haining a vallásszabadság megtestesítője, hiszen a skót egyház misszionáriusaként jött a katolikus többségű Magyarországra, ahol zsidókat mentett.

Szita Szabolcs, a HDK igazgatója szerint Jane Haining a „szív törvénye szerint élt”, embersége, tartása és jósága csodálatos példa, amely rávilágít, hogy szeretet és emberség nélkül minden más érték hiábavaló.

Rostás Jenőné Berényi Ágnes, a skót iskola egykori diákja felidézte: 1944 márciusában, a német megszállás után megváltozott az életük az iskola internátusában. Ettől kezdve a diákok nem jártak sétálni, nem volt tanítás az iskolában és a „rettegés vette át a szerepet az internátusban”. Elmondta, hogy egy reggel két német tiszt jelent meg az intézetben, akik magukkal vitték nevelőjüket. Jane Haining az ajtóból visszanézve a rémült fiatalokra ennyit mondott: „Ne sírjatok, gyerekek, ebédre visszajövök.”

Borítóképünkön érdeklődő a Sorsközösség – Jane Haining élete című ideiglenes kiállítás október 25-i megnyitóján a budapesti Holokauszt Dokumentációs Központban, a mártír misszionárius portréja előtt. Forrás: MTI / Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában