Krimi

2023.04.02. 13:07

Döbbenet! Vérengzésre készült egy iskolában a 17 éves miskolci fiú (videó)

A fiatal letartóztatásáról vasárnap reggel döntött a Miskolci Törvényszék.

Forrás: Boon.hu

Fotó: Ádám János

Egy avasi oktatási intézményben készült ölni a fiú: fegyverek beszerzését és vérengzést tervezett, hasonlóan az Amerikai Egyesült Államokbeli esetekhez - írja a Boon.hu.

Azonban olyan nyomokat hagyott a közösségi térben, hogy a rendőrség megtalálta, és még azelőtt lecsapott rá, hogy valóban megtehette volna, amire készül.

A megalapozott gyanú szerint – különböző közösségi platformokat használva – hangot adott a világban elkövetett iskolai lövöldözések iránti szimpátiájának, lőfegyvert használókról, fegyveres konfliktusokról, bűnöző személyekről posztolt, és kifejezte azt a vágyát, hogy maga is fegyvert használhasson. Az üzenetváltások során kilátásba helyezte az általa méltatott lövöldözésekhez hasonló cselekmény végrehajtását 

- tájékoztatta portált a Miskolci Törvényszék sajtóosztálya.

A nyomozás jelenlegi állása szerint a fiatalkorú gyanúsított cselekménye emberölés előkészülete bűntettének a megállapítására alkalmas - tették hozzá.

A bíróság álláspontja szerint azért van szükség a letartóztatásra, mert a fiatalkorú gyanúsított a bizonyítást veszélyeztetné tárgyi bizonyítási eszköz, elektronikus adat megsemmisítésével, elrejtésével, esetleg szabadlábon lévő társaival összebeszélne, vagy az előkészített bűncselekményt véghez vinné.

A fiatal előzetes tárgyalásáról készült fotók itt tekinthetők meg

Mindezekre tekintettel a bíróság a mai napon egy hónapra elrendelte letartóztatását, amelyet javítóintézetben kell végrehajtani. A végzés nem végleges.

Az üggyel kapcsolatban A Boon.hu.érdeklődött az Országos Rendőr-Főkapitányságon is, akik a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda tájékoztatását továbbították a portálnak.

Mint írják, a  Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodát (KR NNI) a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ (NEBEK) Interpol Irodája értesítette még március 29-én arról, hogy az egyik külföldi társhatóság egy közösségi online oldalon egy élet elleni bűncselekménnyel kapcsolatos bejegyzést észlelt, ami egy magyarországi felhasználóhoz köthető.

A KR NNI Nyomozó Főosztály Erőszakos Bűncselekmények Elleni Osztályának nyomozói átadták a kapott információkat a Terrorelhárítási Központ (TEK) Felderítési Igazgatóságának, akik azon dolgoztak, hogy minél előbb beazonosítsák a felhasználót, és rajtaüssenek. Az összehangolt kooperációnak köszönhetően ez 24 órán belül sikerült is.

Egy 17 éves miskolci fiút azonosítottak. Ő tette közzé egy chatfórumon az említett bejegyzést. Kiderült, hogy a tinédzser több online közösségi platformon is hangoztatta azon tervét, hogy valamelyik általános iskolában lövöldözni fog. Megtervezte, hogy ha betölti a 18-at, fegyvert fog vásárolni. Az ehhez szükséges engedélyeztetési eljárással teljesen tisztában volt. Tervbe vette azt is, hogy a lövészeti technikák megfelelő elsajátításához lövészklubba fog járni. Rendszeresen keresett fel olyan weboldalakat, amik az USA-ban a közelmúltban történt lövöldözésről számoltak be.

A TEK fogta el a fiút

Egy esetleges tragédiát megelőzendő másnap rajtaütöttek a fiún, a TEK műveleti egysége fogta el március 30-án este miskolci otthonában. Budapestre szállítotték, és még az éjszaka folyamán gyanúsítottként hallgatták ki a KR NNI erőszakos bűncselekmények elleni nyomozói.

A  fiatalorút emberölés előkészületével gyanúsították meg, a büntetése akár öt évig terjedő szabadságvesztés is lehet. A bírósági meghallgatására ma délelőtt került sor, ahol a bíró egy hónapra elrendelte a fiú letartóztatását, aminek végrehajtását javítóintézetben rendelte el.

A fenti eset kapcsán a rendőrség felhívja a figyelmét különösen azon fiataloknak, akik sok időt töltenek az online térben, hogy az interneten bármely közösségi oldal, még ha zártnak tűnik is, nagy nyilvánosságnak számít. Az ott kiposztolt és megosztott tartalmak nem magánbeszélgetések, és egy-egy adott szónak, vagy mondatnak akár súlyos következményei is lehetnek.

A magyar bűnüldöző szervek minden fenyegetést komolyan vesznek, a világ bűnügyi tapasztalatai alapján nem engedhető meg az, hogy egyetlen magyar ember élete is veszélybe kerüljön.

A TEK és a KR NNI egyetértésben hangsúlyozza, hogy a hatóság – ahogy eddig is, a jövőben is – minden, a tudomására jutó, az élet kioltásával járó bűncselekmény gyanúja esetén, a tragikus végkifejlet megelőzése érdekében haladéktalanul megteszi a szükséges és nélkülözhetetlen intézkedéseket.

Kérik, aki úgy érzi, hogy külső segítségre van szüksége pszichés problémái megoldásához, az keressen fel szakembert, vagy vegye fel a kapcsolatot valamelyik lelkisegély szolgálattal! Az interneten számos ilyen krízisközpont megtalálható, több közülük a nap 24 órájában elérhető.

Aki pedig környezetében észlel mentális problémával küzdő személyt, az jelezze a hatóságok felé!


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!