Börtönbe kell mennie

2022.09.13. 14:29

Elfogták a veronai halálbusz sofőrjét, Békéscsabán vették őrizetbe

V. Jánost Magyarországon vették őrizetbe, olasz lapértesülések szerint még múlt hét szombaton. Ő vezette azt a buszt, ami 2017. január 20-án éjjel Verona közelében egy autópálya hídpillérének hajtott, 17 utasának halálát okozva.

Mécsest gyújt egy megemlékező az előző napon este történt buszbaleset áldozatainak emlékére a VI. kerületi Szinyei Merse Pál Gimnázium előtt 2017. január 21-én. MTI Fotó: Marjai János

Forrás: MTI

Fotó: Marjai János

Az autóbusz Franciaországból tartott Budapestre, utasai főként a Szinyei Merse Pál Gimnázium tanárai és diákjai voltak. A szörnyű tragédiában 17-en veszítették életüket – emlékezik vissza cikkében a borsonline.

V. Jánost a veronai bíróság első fokon 12 évre, a második, már Mestrében zajló perben jogerősen 6 év börtönre ítélte. V. az ítélet szerint elaludt vezetés közben, ez okozta a tragédiát, a sofőr azonban ügyvédein keresztül azt állította: nem ő vezetett, hanem a balesetben elhunyt váltótársa. Mindez azonban nem nyert bizonyítást.

 

V. János nem jelent meg egyetlen kinti tárgyaláson sem, így le sem tartóztatták. Végig Békéscsabán élt, munkát vállalt, dolgozott. 

 

Elfogására azok után került sor, hogy a veronai ügyészség augusztusban nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene, ennek köszönhetően múlt szombaton vették őrizetbe Magyarországon. Egy hét múlva adják ki Olaszországnak a férfit. 

Szendrei Endre, a baleset egyik áldozatának nagybátyja a Borsnak azt mondta: a hatéves büntetést kevésnek tartják, de az mindenképpen előrelépés, hogy V. végre megkezdi büntetése letöltését.

V. János egyébként kérelmezheti, hogy börtönéveit itthon tölthesse le, de csak azután, hogy megérkezett a számára kijelölt olasz börtönbe. 

Szabó József Tamás, a Fővárosi Törvényszék sajtószóvivője a Békés megyei hírportál kérdésére elmondta, 

a férfi nem bujkált, hanem békéscsabai otthonában élt, illetve dolgozott is. Az eljárási rend szerint magyar állampolgár csak akkor kezdheti meg büntetésének letöltését külföldön, ebben az esetben Olaszországban, ha a magyar bíróság az érintett állam bíróságának kezdeményezésére átadja az ottani hatóságoknak.

Ezt az olasz bíróság megtette, és szintén az eljárási rendnek megfelelően európai elfogatóparancsot adott ki a férfi ellen – írja a beol.hu Ez alapján a V. Jánost Békéscsabán őrizetbe vették, majd a szeptember 9-én, a Fővárosi Törvényszéken a bíróság döntött az ideiglenes átadási letartóztatásba helyezéséről.

Ahhoz, hogy a férfi megkezdhesse a büntetését Olaszországban, még az ottani hatóságnak jó néhány iratot meg kell küldeni hazánkba. 

Ezzel kapcsolatban a Fővárosi Törvényszék megkereste az Igazságügyi Minisztériumot, amely felveszi a kapcsolatot az olasz igazságügyi tárcával. Az iratok elküldésére az olasz hatóságnak negyven napja van, amit az Igazságügyi Minisztérium továbbít majd a Fővárosi Törvényszékre. 

Ezt követően, a megérkezett dokumentumok alapján dönt majd a bíróság arról, hogy a férfi átadási letartóztatásba kerül-e, illetve a magyar hatóságok átadják-e, hogy elkezdje büntetése letöltését. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!