Agrárium

2018.04.25. 07:23

Pályázattal segítik a fiatal gazdákat

Májusban, azaz a jövő héttől már igényelhetők a 2012-es úgynevezett fiatalgazda-támogatások kifizetési kérelmei.

Hajdúböszörmény, 2015. április 23. Fekete Zsóka mangalicatenyésztõ - aki a Budapesti Corvinus Egyetemen élelmiszermérnöki diplomát szerzett - és szõke mangalica malacai. A fiatal gazda 2012-tõl foglalkozik a mangalica tenyésztéssével, ma már 40 kocás állományt gondoz. A biotakarmánnyal etetett malacok szaporulatának egy részét eladja, a megmaradtakat családi vállalkozás keretében a hagyományos hajdúsági receptek alapján feldolgozza. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítõje vállalja a felelõsséget.

A pályázat életre hívásának hátterében egyrészt a gazdálkodói réteg elöregedése áll, másrészt az a probléma, hogy a szakismerettel rendelkezők aránya a harmincöt évnél fiatalabbak körében az európai uniós átlagnak csak körülbelül a fele. A gazdálkodók mintegy harmincegy százaléka hatvanöt év feletti, míg a harmincnégy év alattiak aránya csupán 6,1 százalék.

Cél, hogy a fiatal mezőgazdasági termelők gazdaságalapítását támogassák, ösztönözzék, előmozdítsák a birtokstruktúra átalakítását, segítsék a vidék népességmegtartó képességének növekedését.

A pályázat, szinte egyedüliként előfinanszírozott, ami annyit jelent, hogy olyan vissza nem térítendő támogatást biztosít, amelynek hetvenöt százalékát a pályázók előre megkapják – írja a szerdai Magyar Hírlap a Magyar Államkincstárra hivatkozva.

Borítóképünkön Fekete Zsóka mangalicatenyésztő szőke mangalica malacaival. A fiatal gazda 2012-től foglalkozik a mangalica tenyésztésével. A biotakarmánnyal etetett malacok szaporulatának egy részét eladja, a megmaradtakat családi vállalkozás keretében a hagyományos hajdúsági receptek alapján feldolgozza.

Forrás: MTVA / Oláh Tibor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában