Kölcsönök

2018.06.19. 08:55

Átláthatóbbak lesznek a hitelek

Szigorítja a lakáshiteleket szabályait a Magyar Nemzeti Bank - mondta Szombati Anikó, az MNB ügyvezető igazgatója.

A devizahitelek elterjedése, majd a központi szabályozás hiánya és a gazdasági válság káoszt okozott a bankrendszerben, többszázezer embert ellehetetlenített és hosszú időre visszavetette a fizetőképes keresletet. A jegybank az utóbbi években előnyben részesíti a forintalapú jelzáloghiteleket.

Az átláthatóság és a fogyasztók biztonsága érdekében a jegybank most szigorít is a lakossági hitelezésen: az október 1-i szabálymódosítással sokkal átláthatóbbak lesznek a hitelkonstrukciók, így mindenki ki fogja tudni választani a számára legolcsóbbat, legmegfelelőbbet – jelentette ki Szombati Anikó az Echo TV Napi aktuális című műsorának hétfői adásában.

Hozzátette, hogy ezek a hitelek csak fix kamatrögzítés mellett nyújthatók be. Az adósságfék-szabályokba építettek be új, a fedezetet és a jövedelmet érintő feltételeket. Meghatározzák majd, hogy keresetének mekkora részét fordíthatja valaki hiteltörlesztésre.

A szakértő az indokokról is beszélt. Mint mondta, az MNB célja a változó kamatozású hitelek csökkentése. Tavaly ősz óta ezen hitelek részaránya 60%-ról 20% alá csökkent, ezt a kedvező tendenciát kívánják fenntartani a szabályozás módosításával. Az ügyvezető igazgató megjegyezte, hogy a hitelek jobb átláthatósága mellett fontos az is, hogy a bankok között ne alakuljon ki kockázati verseny, ami a kockázatos irányba terelné az ügyfeleket.

A teljes beszélgetést itt tudja megtekinteni:

A borítókép forrása: Echo TV

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában