Biztonság

2023.06.07. 10:16

Az ukrán gabonát szigorúan ellenőrzi a magyar hatóság (videó)

Nem csupán az országon áthaladó ukrán gabonát, hanem az ide érkezett termények minőségét is folyamatosan ellenőrzik. A kormány célja továbbra is az, hogy csak kiváló minőségű és biztonságos élelmiszer kerüljön a magyar emberekhez – jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) szerdai közleménye szerint a közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter, aki Adonyban részt vett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársainak ellenőrzésén.

MW

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei mintát vesznek egy Ukrajna felől érkezett tranzitkamion kukoricaszállítmányából a záhonyi közúti határátkelőhelyen 2023. április 17-én

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

A tárcavezető a közleményben emlékeztetett, 

májusban mintegy 650 ellenőrzést végeztek a gabonatermékeket felmérő mintavételezéssel egybekötött gabonatároló-ellenőrzések során a vármegyei kormányhivatalok munkatársai.

 A vizsgálatok során a tárolókban lévő ukrán gabonatételeket is ellenőrizték a szakemberek.

Az eddigi adatok szerint jelenleg több mint 871 600 tonna gabona van az ellenőrzött tárolóhelyeken elhelyezve. A hatóságok a magyar piacra érkező gabona vonatkozásában minden élelmiszerlánc-biztonsági szabályt betartatnak és szigorú ellenőrzésnek vetik azt alá – tette hozzá.

Nagy István a közlemény szerint kiemelte, 

június elejéig 53 kukoricatétel-minta érkezett be a Nébih laboratóriumába. Köztük volt több ukrán minta is, amelyeknél a hivatal szakemberei ellenőrzik a GMO, a peszticid, a mikotoxin, valamint a radiológiai szennyezettséget.

Az agrárminiszter kiemelte, a vizsgálatok eredményeiből is az látható, hogy a Magyarországon áthaladó ukrán gabona útját szigorú ellenőrzések kísérik. 

A magyar élelmiszerek pedig a szigorú szabályozásnak és a rendszeres ellenőrzéseknek köszönhetően a világon a legbiztonságosabbak közé tartoznak.

Kifejtette, minden vállalkozásnak közvetlen felelőssége, hogy csak az uniós és a hazai szabályoknak megfelelő gabonát használjon fel. Ezen jogszabályi alapfelelősséget is vizsgálja az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság. 

A magyar családok asztalára csak jó minőségű és biztonságos termékek kerülhetnek

 – hangsúlyozta a miniszter a közleményben.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában