Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram

2023.04.20. 08:07

Már meghaladja az 500 milliárd forintot a megkötött hitelszerződések értéke

Már meghaladja az 500 milliárd forintot a megkötött hitelszerződések értéke a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramban – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) csütörtökön az MTI-vel.

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Joyseulay

Felidézték, hogy a háború és szankciók okozta negatív gazdasági hatások ellensúlyozása, a recesszió kivédése és az egészséges hitelezés megőrzése érdekében a kormány a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram megindításáról döntött.   

Kiemelték, 

a hitelprogram a jelenlegi magas kamatkörnyezetben rendkívül kedvező, a futamidő végéig fix kamat mellett érhető el. Forinthitel esetén jellemzően legfeljebb 6 százalékos, euróhitel esetében pedig legfeljebb 3,5 százalékos szinten.   

A hitelprogramot a bejelentése óta hatalmas érdeklődés övezi, az eredetileg meghatározott 700 milliárdos keret gyakorlatilag egy hónap alatt kimerült. A kormány látva a vállalkozások beruházási igényét és hiteléhségét, szem előtt tartva a családok és a gazdaság védelmét, további 300 milliárd forint biztosításával 1000 milliárd forintra emelte a rendelkezésre bocsátható források összegét. Így forgóeszközhitelből végül 600 milliárd forint, beruházási hitelből 400 milliárd forint kerülhet ki a hazai gazdaságba – írták a közleményben.   

Az EXIM Magyarország forgóeszköz és beruházási, valamint lízing konstrukciónak értékesítésében 21 hitelintézet és pénzügyi vállalkozás vesz részt. A hitelprogramra eddig összesen 2124 hitelkérelem érkezett az EXIM Magyarországhoz közvetlenül és partnerein keresztül. A már szerződött hitelállomány alapján megállapítható, hogy 722 vállalat együttesen csaknem 504 milliárd forint kedvezményes kamatozású hitelre szerződött le, amiből eddig 108 milliárd forint kifizetésére került sor – írták.   

A legnagyobb érdeklődés a forgóeszközhitelt övezi, 480,4 milliárd forintnyi hitelre már a szerződéskötés is megvalósult, míg a beruházási hitelcél esetén (beleértve a lízing refinanszírozást is) összesen 23,4 milliárd forintnyi szerződéskötésre került sor.

A szerződött ügyfelek arányát vizsgálva az tapasztalható, hogy 75 százalékukat a mikro-, kis- és középvállalkozások adják. Az átlagos hitelösszegek a szerződött ügyletek esetében a forgóeszközhitelnél 684,7 millió forintot, a beruházási hitelnél 491,3 millió forintot érnek el. A lízingügyletek esetében a hitelösszeg átlagosan 35,6 millió forint volt. 

A Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram keretében leszerződött vállalatok több mint 82 százaléka a gazdaság három jól körülhatárolható szektorából érkezett: az ügyfelek 40,9 százaléka a feldolgozóiparban, 34,2 százalék a kereskedelem és a gépjárműjavítás területén, 7,1 százaléka pedig a mezőgazdaság, erdőgazdaság, halászat szektorban tevékenykedik – közölte a szaktárca.   

A szerződött hitelállomány 32,1 százaléka a Közép-magyarországi régióhoz, 17,7 százaléka az Észak-alföldi régióhoz, 13,4 százaléka a Dél-alföldi régióhoz köthető. A Közép-Dunántúlhoz a szerződött hitelállomány 13,3 százaléka, Nyugat-Dunántúlhoz 9,9 százaléka, Dél-Dunántúlhoz 7,9 százaléka, míg Észak-Magyarországhoz 5,7 százaléka köthető – tájékoztatott a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában