Válságálló eredmények

2023.04.19. 11:19

Magyarországon nemzetközi összevetésben is alacsony a tartósan munkát keresők aránya

Uniós összevetésben is jól állunk, hazánkban tartós a foglalkoztatottak aránya – derül ki a Világgazdaság cikkéből.

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Blue Planet Studio

Hazánkban annak ellenére maradt tartós a foglalkoztatás magas szintje, hogy az elmúlt évek nem nélkülözték és jelenleg sem nélkülözik a nehézségeket. A koronavírus-járvány után az orosz–ukrán háború és az energiaválság is jelentős kihívás elé állította Magyarországot és az egész uniót. A hazai gazdaságpolitika egyik nagy sikere, hogy mintegy egymillió fővel emelkedett a foglalkoztatottak száma, amely tartósan 4,5 millió körüli – emeli ki a VG

Ezzel több elemző szerint elértük a teljes foglalkoztatás szintjét, kis túlzással csak azok nem dolgoznak, akik nem akarnak. Ez utóbbi állítást támaszthatja alá, hogy Magyarországon nemzetközi összevetésben is alacsony a tartósan munkát keresők aránya. 

Ha kicsit távolabbra tekintünk vissza a múltba, akkor azt látjuk, hogy a rendszerváltást követően, a piacgazdasági átalakulás időszakában tömegek váltak munkanélkülivé. Egy részük ugyan aktív álláskeresőként megjelent a munkaerőpiacon, de a kedvezőtlen gazdasági helyzet nem tette lehetővé számukra az elhelyezkedést. Sokuk esetében ez egy-két évnél is hosszabb időszakot jelentett: ők a tartósan és a nagyon tartósan munkanélküliek.

A tartós munkanélküliségi ráta 1996-ig emelkedett, majd 2003-ig fokozatosan mérséklődött. Ezt követően lassú növekedést mutatnak az adatok. A 2008-as pénzügyi válság begyűrűzése csak tetőzte a kedvezőtlen folyamatot. Nemcsak a munkanélküliek száma bővült gyorsan, hanem hosszabbodott az álláskereséssel töltött idő is. Ennek következményeként a tartós munkanélküliségi ráta 2010-re 5,3 százalékra nőtt.

Ezt követően jött a fordulat, a szám folyamatosan mérséklődést mutatott a kedvező munkaerőpiaci folyamatokkal, a fokozódó munkaerő-kereslettel összefüggésben. Így az adat 2019-ben az elmúlt két évtizedben mért legalacsonyabb szintre, 1,1 százalékra csökkent, és 2020-ban sem változott.

A teljes cikk ITT érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában