A diákhiteleket is érinti a rendelet

2023.01.04. 15:38

Minden, amit a fiatal anyák adómentességéről tudni érdemes

Teljes évre fennálló jogosultság esetén összesen akár 900 ezer forint adómegtakarítást is eredményezhet az a családpolitikai intézkedés, amely a 25 és 30 év közötti, gyermeket vállaló nőket segíti – a Világgazdaság összeszedte a legfontosabb tudnivalókat.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Velishchuk Yevhen

Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára december 28-án jelentette be, hogy új elemmel bővül a családi adórendszer, amely több tízezer, jövedelemmel rendelkező édesanyát érinthet: január 1-től nem kell jövedelemadót fizetniük azoknak a 30 év alatti nőknek, akik gyermeket vállalnak.

A vg.hu felidézi: 

a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletre hivatkozva azt írja, adókedvezményt érvényesíthet az a 25. életévét betöltött fiatal anya, aki a vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermeke, illetve a magzat után családi kedvezményre jogosult. Az érintettek nemcsak az új szja-mentességre, hanem természetesen minden más családtámogatásra is jogosultak, például a családi adókedvezményre, a babaváró támogatásra és a gyermekgondozási díjra is.

A kedvezmény mértéke

A 30 év alatti anyák kedvezményének összege havonta legfeljebb a Központi Statisztikai Hivatal hivatalos közleménye szerinti, teljes munkaidőben alkalmazásban állók tárgyévet megelőző év júliusra vonatkozó nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkeresetének összege. 2023-ban a kedvezmény összege ennek alapján legfeljebb jogosultsági hónaponként 499 952 forint, ami 74 993 forint adómegtakarítást jelent,

teljes évre fennálló jogosultság esetén pedig 5 999 424 forint, ami összesen 899 914 forint adómegtakarítást eredményez

– hívja fel a figyelmet a vg.hu.

Az szja-mentességre jogosultak köre

A 2022-ben várandós és idén január 1-je után szülő nők kedvezményét nem befolyásolja, hogy adóelőlegben vagy a személyi jövedelemadó bevallásában veszik igénybe. A rendelet értelmében tehát 

azok a fiatal anyák, akik január 1. előtt szültek, nem kapnak kedvezményt, ám ha újabb gyermeket vállalnak 30 éves korukig, akkor természetesen igen, és továbbra is él a négy vagy több gyermeket nevelő édesanyák szja-mentessége életük végéig 

– idézi a Kulturális és Innovációs Minisztériumot a Világgazdaság.

Az is változást jelent a korábbiakhoz képest, hogy a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelő szülők esetében januártól havi további 10 ezer forinttal nő a családi adókedvezmény összege az eddigi egyéb kedvezmények (magasabb összegű családi pótlék, étkezési hozzájárulás, utazási kedvezmény) mellett.

Elengedik a diákhitel-tartozást

„Ha a 30. életévét be nem töltött hitelfelvevő nőnek a felsőoktatási tanulmányai alatt, vagy azok sikeres befejezését (az oklevél megszerzését) követő két éven belül gyermeke születik, vagy gyermeket fogad örökbe, a fennálló hallgatói hiteltartozása száz százalékának megfelelő összegű vissza nem térítendő gyermektámogatásban részesül, ha a gyermektámogatás iránti kérelmét – a Diákhitel szervezet által e célra rendszeresített nyomtatványon – a gyermek születését, vagy örökbefogadott gyermek esetén az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válását követő 60 napon belül benyújtja a Diákhitel szervezethez” – áll a rendeletben.

Ez tehát azt jelenti, hogy január 1-től a kormány elengedi a teljes diákhitel-tartozást azoknak a nőknek,

akik a tanulmányaik alatt vagy azok befejezését követően két éven belül gyermeket szülnek vagy fogadnak örökbe.

A Világgazdaság teljes cikke ITT olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában