Felmérés

2022.12.15. 11:10

Novemberben is a magyarok fizették a legkevesebbet az energiáért

Még az átlagos áram-, illetve gázfogyasztást 20 százalékkal meghaladó felhasználás esetén, azaz magasabb egységár mellett is a legjobb, illetve a második legjobb pozícióban voltak az unión belül a hazai háztartások - írja a Világgazdaság.

Forrás: Shutterstock

A magyar háztartások novemberben is Európa legkedvezőbb energiaköltségeivel kalkulálhattak a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint. Az alapfelmérést – mint eddig is – a finnországi VaasaETT készítette a MEKH és az Energie-Control Austria megbízásából - írja a Világgazdaság. 

A  nemzetközi sztenderdek alapján kidolgozott havi ár-összehasonlítás az európai fővárosok villamosenergia- és földgázárait mutatja be. Eszerint 

a hatósági áron vásárolható földgáz novemberben is Magyarországon volt a legolcsóbb, 63 645 megajoule-os átlagfogyasztás esetén 2,49 eurócentet kellett fizetni egy kilowattóráért.

 Az átlagot 20 százalékkal meghaladó fogyasztás esetében a tarifa 5,06 eurócentre nőtt, európai összehasonlításban még ez is a második legkedvezőbb ár.

A magyar fogyasztók villamosenergia-költségei novemberben sem emelkedtek: a magyar háztartások a rezsivédett árkategóriába tartozó átlagfogyasztás (évi 2523 kilowattóra) esetén a második legalacsonyabb árat (9,06 eurócent kilowattóránként) fizették a villamos energiáért.

 Azok a háztartások, amelyek 20 százalékkal többet fogyasztanak a megadott éves átlagfogyasztásnál, 10,44 eurócentes egységárat fizettek, szintén a második legolalacsonyabbat európai összehasonlításban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában