Kézzelfogható segítség

2022.12.15. 07:50

Komoly összeget hagy a családi kasszákban az élelmiszerárstop

A jelentős áremelkedések miatt a vásárlók egyre inkább a maximált árú termékek felé fordulnak.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Nagy segítséget ad az egyes alapvető élelmiszerek árának maximálása a hazai vásárlóknak, a tej, a tojás, a cukor, a napraforgóolaj, illetve a sertés- és baromfipiacon ugyanis jelentős áremelkedés ment végbe az elmúlt hónapokban. Az április végéig meghosszabbított intézkedéssel a lakosság továbbra is élvezheti az árstop adta előnyt, egyes becslések szerint ugyanis a február elsején bevezetett árplafon mintegy kétszázmilliárd forintot hagyott eddig a családi kasszákban – írja a Magyar Nemzet.

Legutóbb az étkezési burgonya és a tojás került be az ársapkás termékek körébe, ez utóbbi esetében ráadásul ugrásszerű áremelkedés volt megfigyelhető a piacon. E két új termék ára nem lehet magasabb a 2022. szeptember 30. napi árnál.

– Az ársapkák működnek, a vásárlók ugyanis azokból a termékekből vásárolnak többet, amikhez olcsóbban jutnak hozzá. A kormány továbbra is elkötelezett a családok támogatása mellett, ezért fenntartja az élelmiszerárstopot

– hívta fel a figyelmet minap az agrárminiszter.

Nagy István jelezte:

az elhibázott brüsszeli szankciók miatt egész Európában történelmi magasságba emelkedtek az energiaárak és ezáltal az élelmiszerárak is, az életbe lépett olajszankciók pedig csak tovább súlyosbították a helyzetet.

A tárcavezető kifejtette, az ársapka mellett biztosítani kell, hogy a rögzített árú termékek rendelkezésre álljanak. Ennek érdekében határozták meg, hogy a kereskedők az érintett termékekből a 2021. évi átlagos napi mennyiséget árusítani kötelesek.

A teljes cikket ITT olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában