Aszály

2022.09.04. 10:00

Enyhíthető az ökológiai állattartásban jelentkező takarmányhiány

Az idei kárenyhítési évre vonatkozóan augusztus 19-én aszályt hirdetett ki az agrárminiszter az ország egész területére, az aszályközlemény hozzájárulhat az idei szélsőséges időjárás kapcsán az ökológiai gazdálkodásban előállt ökológiai vagy átállási takarmányhiány megoldásához.

Korlátozott ideig engedélyezik a nem ökológiai takarmány használatát is

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

Az országos aszály miatt bekövetkező terméskiesés az ökológiai állattartáshoz szükséges öko- vagy átállási takarmány termesztést is érintette. Ennek következtében szükségessé válhat az érintett szektorban a nem ökológiai minősítésű takarmány felhasználása az állatok etetésére – közölte az Agrár Minisztérium.

A közlemény szerint az Európai Parlament és Tanács rendeletben írja elő, hogy a tagállamok miként kezeljék az ilyen katasztrófahelyzeteket, ideértve a szabályozástól való esetleges eltéréseket is. Ezt egészíti ki a Bizottság rendelete is, mely feljogosítja az illetékes hatóságot arra, hogy meghatározott katasztrófahelyzetek esetén - például súlyos aszály - korlátozott ideig engedélyezze a nem ökológiai takarmányt. 

Az érintett gazdasági szereplők az országos hatáskörrel rendelkező hatóságtól, a Pest Megyei Kormányhivataltól kérhetnek engedélyt nem ökológiai minősítésű takarmány felhasználására.

Az aszályközlemény kihirdetésével az engedélyezéssel összefüggő adminisztrációs terhek is csökkenhetnek, amennyiben az engedély megadásához az egyéb feltételek adottak, mivel a gazdasági szereplőnek nem kell igazolnia, hogy aszály sújtotta területen végez ökológiai állattartást – olvasható az AM közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában