Államtitkári interjú

2022.08.11. 08:47

Energiaválság: az erdők természeti értékei nem sérülhetnek

A fakitermelésre vonatkozó rendkívüli szabályok akkor lépnek életbe, ha az energiakrízis eljut arra a szintre, amikor a lakossági és közületi tűzifaigényt már nem tudjuk a korábban tervezett fakitermeléssel biztosítani – mondta a Magyar Nemzetnek a napokban életbe lépett, fakitermelésre vonatkozó intézkedéssel kapcsolatban Zámbó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára.

Fával megrakott tehervonat halad a csömödéri kisvasút vonalán, Páka határában

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Az orosz–ukrán háború következtében kialakult energiaválságra egész Európa keresi a megoldást, köztük hazánk is.

„Magyarországon is energia-vészhelyzet van érvényben, és rendkívüli intézkedések szükségesek a magyar családok biztonságos energiaellátása érdekében. Ezért meg kell teremteni azt a lehetőséget, hogy ahol lehet, gáz helyett fával fűtsenek a családok. Az erdőgazdálkodás fontos része az energia-vészhelyzet megoldásának, ezért a kormány a tűzifa biztosítása érdekében enyhítette a fakitermelés szabályait” – jelentette ki az államtitkár.

Leszögezte, hogy az említett kormányrendelet kizárólag vészhelyzet esetére készült.

A fakitermelésre vonatkozó rendkívüli szabályok akkor lépnek életbe, ha az energiakrízis eljut arra a szintre, amikor a lakossági és közületi tűzifaigény a korábban tervezett fakitermeléssel már nem biztosítható. Amennyiben ilyen vészhelyzet nem következik be, a hazai erdőgazdálkodás – benne a fakitermelés – az eredeti tervek szerint zajlik.

Az állami erdőgazdaságoknak még 1,3 millió köbméter tűzifa kitermelésére van engedélyük idén, amely a veszélyhelyzeti intézkedéseknek köszönhetően tovább növelhető az erdők károsításának veszélye nélkül.

A veszélyhelyzeti kormányrendelet nem utasításokat, hanem lehetőségeket tartalmaz, amelyek alkalmazását továbbra is független hatóság ellenőrzi. Védett területeken a természetvédelmi hatóság is vizsgálódhat, így az erdők természeti értékei nem sérülhetnek

– hangsúlyozta Zámbó Péter.

A háborús helyzet rendkívüli megoldásokat kíván, a kormány kötelessége, hogy minden esetben a magyar nép érdekeit tartsa szem előtt. „Ha a magyar lakosság és a közületek ellátása érdekében szükség van az exportálni kívánt fára, akkor a kormány él a rendeletben biztosított elővásárlási jogával, és a kijelölt állami erdőgazdálkodón keresztül megvásárolja a mennyiséget, amit később szociális célokra vagy az állami és önkormányzati közfeladatok ellátásának zavartalan biztosítására használnak fel” – mondta a Magyar Nemzetnek Zámbó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában