Adónem átalakítás

2022.06.16. 17:22

Online konzultációt kezd a kata kapcsán a BKIK

A kamara szerint a 450 ezer katás vállalkozás túlnyomó része indokoltan alkalmazza az adónemet.

Online konzultációt kezd a kisadózó vállalkozások tételes adójáról (kata) a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) – közölte a kamara csütörtökön az MTI-vel.

A kezdeményezéstől azt várják, hogy széleskörű egyetértés alakuljon ki az adónem átalakításáról.

A BKIK szerint a 450 ezer katás vállalkozás túlnyomó része indokoltan alkalmazza az adónemet.

A BKIK szerint 100-150 ezren főállású vállalkozóként működhetnének továbbra is, ők elsősorban lakossági ügyfeleket, és kisebb értékben vállalati megrendelőket szolgálnak ki.

Ugyanennyien a kata eredeti célján túllépve, mégis szabályosan és etikusan váltottak a katás adózásra – tették hozzá. A vállalati megrendeléseik ügyfelenként meghaladhatják az évi 1 millió forintot, de a színlelt szerződés vagy a bújtatott foglalkoztatás náluk nem merülhet fel.

További 60-80 ezren főállású alkalmazottként vagy nyugdíjasként keresetkiegészítésnek tekinti a katát, amely az egyszerűsége miatt vonzó számukra. Nekik új adónem bevezetését javasolja a BKIK.

A közlemény szerint 100-150 ezer vállalkozó lehet, aki a katát az ügyletei gazdasági tartalmának megfelelő közteher kikerülésére használja. Munkajövedelem vagy általános szabályok szerinti osztalékjövedelem helyett ugyanis katás számlát állítanak ki, ezzel jelentős kárt okoznak mind a költségvetésnek, mind az adózási szabályokat betartó versenytársaknak. Kiszorításuk a katából elsődleges gazdasági és költségvetési érdek – olvasható a közleményben.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában