Mezőgazdaság

2022.05.08. 14:17

V4-es együttműködés a közös agrárpolitikában

A zöldség-gyümölcs termelői szervezetekkel kapcsolatos tapasztalatokról is tárgyaltak a Csornán megtartott szlovák–magyar államtitkári találkozón.

A zöldség-gyümölcs termelői szervezetekkel kapcsolatos tapasztalatok megosztásáról, valamint a Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervről tárgyaltak a felek a Csornán megtartott szlovák–magyar államtitkári találkozón, amelyen az Agrárminisztériumot Juhász Anikó helyettes államtitkár képviselte – tájékoztatta a tárca szombaton közleményben az MTI-t.

Juhász Anikó Csornán fogadta szlovák partnerét, Martin Kováč agrárállamtitkárt és küldöttségét.

A szaktárca ismertette: a tárgyalások során a felek hangsúlyozták a V4-es együttműködés fontosságát, és megerősítették azon szándékukat, hogy szorosan együttműködnek az új Közös Agrárpolitika (KAP) végrehajtását szolgáló stratégiai terveik kidolgozásában és azoknak az Európai Bizottsággal való elfogadtatásában.

Súlyponti elemként emelték ki a tudásátadásban és kutatásban való együttműködés fontosságát, valamint a BIOEAST-kezdeményezésben végzett közös munkát. Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár tájékoztatást adott a szlovák félnek a magyar stratégiai terv elfogadtatásának helyzetéről, hogy a felek az erőfeszítéseiket megfelelő módon hangolhassák össze.

A megbeszélés napirendjén a zöldség-gyümölcs termelői szervezetekkel kapcsolatos tapasztalatok megosztása is szerepelt. A magyar fél bemutatta a termelői szervezetek jellemzőit és a hazai szabályozás sajátosságait.

Az 53 szervezet éves zöldség-gyümölcs forgalma 74 milliárd forint körül alakul, ami két és félszerese a 14 évvel ezelőttinek, ugyanakkor a szervezetekben résztvevő termelők száma az akkorinak csupán harmada. A termelői szervezetekben való részvétel fontos előnye, hogy az uniós támogatás mellett nemzeti forrásból is kapnak támogatást, amely meghaladja az általuk forgalmazott zöldség és gyümölcs értékének 14 százalékát.

Aktív eszmecsere alakult ki az oktatásról és a tudásátadásról, amelyek elősegítik a termelői szervezetek hatékonyabb működését. Fontos lehet továbbá az adminisztrációs terhek csökkentése és az ellenőrzési rendszer egyszerűsítése, kiszámíthatóságának növelése.

A felek megállapodtak az együttműködés folytatásában és a közvetlen kapcsolatok fontosságában a megbeszélések során érintett új témakörökben is – közölte az AM.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában