Folyamatos a szállítás

2022.05.03. 08:20

Magyarország számára kiemelten fontos az energiaellátás biztonsága

Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára az Energia Tanács hétfői brüsszeli rendkívüli ülésén vett részt.

Magyarország álláspontja szerint az energiaellátás biztonságára kiemelt figyelmet kell fordítani az Oroszország elleni uniós szankciók meghatározásakor – mondta Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára az Energia Tanács hétfői brüsszeli rendkívüli ülése után telefonon az MTI-nek.

Steiner Attila elmondta: az ülésen áttekintették az uniós országok energiaellátási helyzetét és a tagállamok által tervezett intézkedéseket.

Az államtitkár kiemelte: a Lengyelországba és Bulgáriába irányuló orosz gázszállítás leállításának nincs hatása a magyar ellátásbiztonságra. Magyarország továbbra is kapja az orosz gázt a szerződéseknek megfelelően, a Bulgárián keresztüli tranzit folyamatos és különösen fontos, hogy ez így is maradjon a magyar ellátás biztonságának szavatolása érdekében – szögezte le.

Az Energia Tanács ülésén Steiner Attila beszámolt arról is, hogy Magyarország nagyon sokat fordított az elmúlt években a gázhálózatra, kiépítette a határkeresztező kapacitásokat, ugyanakkor a gázforrások tekintetében rá van szorulva más tagállamokra, külső országokra. Kitért arra is, hogy Magyarország rendelkezik az egyik legnagyobb földgáztároló-kapacitással a régióban.

Az államtitkár a kőolajszállításról elmondta: folyamatos a hazai ellátás. Hangsúlyozta, hogy a hazai finomító az orosz kőolaj feldolgozására van optimalizálva, így a technikai és logisztikai adottságok miatt Magyarországnak nincs mozgástere, szüksége van arra, hogy az orosz kőolajszállítás fennmaradjon a következő időszakban.

Mint mondta, az elmúlt években sokat invesztáltak alternatív lehetőségekbe a régió országai, de még mindig jelentős az orosz energiától való függőség, évek alatt valósíthatók meg azok a beruházások, amelyek lehetővé teszik az ellátás biztosítását más forrásokból.

Leszögezte, hogy gyors változást nem lehet elérni, a gazdaság működéséhez szükség van az orosz gáz- és olajellátás biztosítására.

Sajtóhírek szerint Magyarország és Szlovákia a helyzetére tekintettel könnyítéseket kaphat az uniós olajembargó alól, erről Steiner Attila azt mondta, szövegszerű javaslatot még nem kaptak.

Borítókép: Egy dolgozó ellenőrzi a vezetékrendszert az FGSZ Földgázszállító Zrt. vecsési üzemében 2017. január 10-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában