Megújítás vagy új adónem?

2022.05.25. 18:52

A kata reformját sürgeti a kamara

Súlyos, azonnali beavatkozást igénylő anomáliákat tapasztal a kisadózó vállalkozások tételes adójánál, vagyis a katánál a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. Parragh László elnök ezek kapcsán a Mediaworks Hírcentrumának úgy fogalmazott: vagy az adónem átfogó reformjára volna szükség, vagy egyenesen arra, hogy a törvényhozás eltörölje a katát és egy teljesen új kedvezményes, de igazságos szabályrendszert vezessen be helyette. A kamara mindenképpen visszaszorítaná az adóoptimalizálást, a színlelt szerződéseket.

Nagy siker a kisadózó vállalkozások tételes adója, a kata, de a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) már régóta mondja, hogy ebben a formában nem tűnik célravezetőnek az adó, ezért a minisztériumnak meg kell vizsgálnia a kérdést – sajtóbeszámolók szerint ezt válaszolta parlamenti meghallgatásán Varga Mihály pénzügyminiszter, amikor a képviselők a kata jövőjéről faggatták.

A tárcavezető szavai nyomán a Mediaworks Hírcentruma megkereste a kamara elnökét, azt tudakolva, milyen problémákat tapasztalnak a kata körül.

– Először is rögzíteni kell, hogy a kata betöltötte azt a szerepet, amit a döntéshozók eredetileg szántak neki. Az adónem ugyanis rengeteg olyan gazdasági szereplőt vont be a közteherviselésbe, amelyek korábban távol maradtak attól

– kezdte nyilatkozatát Parragh László. Hozzátette: az érintettek, ha kedvezményes feltételekkel is, de rendszeresen részt vállalnak a közös kiadások fedezéséből. – A fő probléma ugyanakkor éppen itt jelentkezik – mondta az elnök.

Mint Parragh László kifejtette,

a kamaránál jó ideje azt tapasztalják, hogy egyes megrendelők a katát adóoptimalizálás céljából alkalmazzák, vagyis arra használják fel, hogy elkerüljék a munkaviszonnyal járó, nyilvánvalóan magasabb közterhek megfizetését.

– Többször is kaptunk olyan visszajelzést, hogy a megrendelő azt közölte a megbízottjával: vagy katás vállalkozóként adja neki a munkát, vagy mást keres a feladatra. A visszaélésszerű megoldásokat nem szabad eltűrni – vélekedett az MKIK első embere. – Már csak azért sem – folytatta –, mert ha sokan bújnak ki az adófizetés alól, idővel kialakulhat annak a veszélye, hogy a többség terheit nem tudja majd csökkenteni a kormányzat. A színlelt vállalkozói szerződések visszaszorítására tavaly év elején lépett életbe az úgynevezett hárommilliós szabály, ám a tapasztalat azt mutatja, hogy a katások száma nem csökkent. Ez pedig leginkább azt jelenti, hogy e szabály önmagában nem elegendő a probléma megoldására.

– Mindezek miatt úgy látjuk, eljött az ideje annak, hogy a kormányzat átgondolja a kedvezményes adózást és a mai feltételeknek megfelelően módosítsa azt – mondta az elnök. Majd arról beszélt:

a kamarában a kata átfogó reformját sürgetik, de azt is megfelelő megoldásnak tartanák, ha egy teljesen új, kisvállalkozásoknak szóló szabályrendszerrel váltanák fel ezt az adózási formát, megtartva annak fő előnyét, az egyszerűséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában