Munkahelyteremtés

2022.04.27. 16:57

Több nagyvállalattal is újabb magyarországi beruházásokról zajlanak tárgyalások

Fontos, hogy a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború okozta negatív hatások ellenére sikerüljön megvédeni az elmúlt időszak gazdasági eredményeit - hangsúlyozta Szijjártó Péter New Yorkban.

Újabb magyarországi beruházásokról zajlanak tárgyalások több nagyvállalattal, ugyanis fontos, hogy a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború okozta negatív hatások ellenére sikerüljön megvédeni az elmúlt időszak gazdasági eredményeit - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán New Yorkban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy a nap folyamán egyeztetett a Debrecenben mintegy 65 milliárd forint értékben üzemet építő, elektromos akkumulátorokhoz különböző elemeket gyártó Semcorp vezetőivel. Mint elmondta, a kínai céggel már arról tárgyalnak, hogy "ezt megtoldják egy újabb, az első dupláját jelentő beruházással", amely így már több mint ezer új munkahelyet teremtene Magyarországon.

A Bunge amerikai agrárvállalat vezérigazgatójával folytatott tárgyalást követően pedig a miniszter elmondta, hogy szintén egy kapacitásnövelő beruházás lehetőségéről egyeztettek, miután az amerikai társaság már jelen van Martfűn, ahol étolajat állítanak elő.

Ennek kapcsán aláhúzta: az ukrajnai háborúnak a globális élelmiszerpiacra is rendkívül drámai hatása lesz, ugyanis az ország a világ második legnagyobb gabonaexportőre. Márpedig a fegyveres konfliktus miatt az ilyenkor szokásos területnek csupán a töredékén tudott megtörténni a vetés, így csökkenni fog a kivitel is.

Szijjártó Péter végül a Magyarországon már jelenleg is nagyjából 2800 embert foglalkoztató, a gazdaság dimenzióváltásában nagy szereppel bíró IBM vezetőivel tárgyalt esetleges további fejlesztésekről.

"Fontos, hogy meg tudjuk védeni mindazt, amit el tudtunk érni a magyar gazdaságban. Lehetőleg újabb munkahelyteremtő beruházásokat kell Magyarországra hozni" - szögezte le.

Borítókép:  Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond az IBM székesfehérvári telephelyén tartott sajtótájékoztatón 2020. november 30-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában