Élelmiszerbiztonság

2022.03.06. 08:40

A fagyasztott zöldségek vásárlásáról és fogyasztásáról gyűjt információkat a Nébih

A magyar lakosság gyorsfagyasztott zöldségekhez kapcsolódó vásárlási, felhasználási és fogyasztási szokásainak megismerésére új kutatást indít a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - közölte a hatóság.

A március 31-ig kitölthető online kérdőív többek között kitér arra, hogy a fogyasztók mennyire kedvelik a fagyasztott zöldségeket, milyen ételekhez vásárolják őket, illetve arra is, hogy figyelembe veszik-e a jelölésen szereplő felhasználási utasításokat.

   

A kutatás segítségével a hatóság átfogó képet kaphat arról, milyen valós kockázatok merülnek fel fogyasztói szinten e termékkategóriával kapcsolatban. A felmérés arra is kitér, hogy a fogyasztók tisztában vannak-e az élelmiszerbiztonsági kockázatokkal a vásárlás, a szállítás, az otthoni tárolás és az előkészítés során  

- közölte a Nébih.

   

Felidézik, hogy néhány éve az EU-ban lezajlott egy több országot is érintő, gyorsfagyasztott zöldségekhez kapcsolódó Listeria monocytogenes járvány. Az élelmiszerbiztonsági pandémiában bizonyítottan 46 személy betegedett meg és szorult kórházi kezelésre, valamint 5 haláleset is történt. Szomorú tény, hogy a szennyezés ellenére a megbetegedések megelőzhetők lettek volna, ha a fogyasztók tisztában vannak az élelmiszerbiztonsági kockázatokkal és azok elkerülésének módjával - tették hozzá.

   

Az eredmények alapján a Nébih egy lakosságnak szóló tájékoztatót is összeállít a későbbiekben, kiemelve a felmérés szerinti kritikus pontokat. Az útmutatóban a hatóság azt is bemutatja majd, hogyan lehet a háztartásokban a gyorsfagyasztott zöldségekhez kapcsolódó élelmiszerbiztonsági kockázatokat a minimumra csökkenteni.

   

A kérdőív kitöltése 10-15 percet vesz igénybe, a felmérés az alábbi linken elérhető: https://portal.nebih.gov.hu/felmeres - tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában