Kijelölt út

2022.02.10. 13:30

Palkovics: cél a high-tech, magyar és zöldipar tovább erősítése

A cél a high-tech, magyar és zöldipar tovább erősítése, fejlesztése, Magyarország iparának mintegy 70 százaléka a high-tech szektorba tartozik, ez az arány szinte azonos Németország és Dánia szintjével - mondta az innovációs és technológiai miniszter csütörtökön Jászfényszarun, azt követően, hogy megbeszélést folytatott a város és a térség döntéshozóival.

Palkovics László, aki az Északkelet-magyarországi gazdaságfejlesztési zóna kormánybiztosa is egyben, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei város polgármesteri hivatalának dísztermében elmondta: 

az önkormányzati tulajdonban levő Jászfényszarui Ipari Park szerkezete leképezi a magyar kormány gazdaságpolitikai stratégiájának lényegi részét. 

A kormány tavaly nyáron döntött arról, hogy támogatja a város ipari parkjának közműfejlesztését, ahol többek között olyan cégek is működnek, mint a Thyssenkrupp vagy a Samsung - közölte.

Palkovics László hangsúlyozta: a pandémiát sikeresen kezelte a magyar kormány. Tavaly a munkajövedelmek növekedése az Európai Unión belül a legmagasabb volt Magyarországon, a foglalkoztatottság és a beruházási ráta is nőtt - ismertette a miniszter. Szólt arról, hogy Magyarországon kiemelt jelentőségű lesz az élelmiszeripar, a járműipar, az energetika. A jövő meghatározó technológiái közé sorolta a mesterséges intelligencia térhódítását és a hidrogénipart.

Kitért arra, hogy a következő 6-8 évben mintegy 6000 milliárd forintot fordít a magyar kormány vasútfejlesztésre, ebből 4000 milliárd forintból az infrastruktúrát korszerűsítik, 2000 milliárd forint jut a személyi közlekedés javítására.

A miniszter a megfelelő infrastruktúra biztosítása mellett hangsúlyozta a szakképzett munkaerő fontosságát is. 

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa a minőségi szakemberképzés 

- mondta. Emlékeztetett, hogy két éve indult szakképzés-fejlesztési program és nőtt a szakképzésben tanulók aránya.

Palkovics László elmondta: a megbeszélésen arról is szó volt, hogy milyen igényei vannak az ipari parkban lévő vállalatoknak energetikai, logisztikai téren, valamint milyen szakemberekre van szükségük. A kormány ezeket az igényeket biztosítani fogja - mondta. A vasúti és közúti közlekedés terén is további fejlesztések várhatók - jegyezte meg, hozzátéve: előkészítés alatt áll a 32-es főút fejlesztése.

Pócs János, Jász-Nagykun-Szolnok megye 2-es számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője elmondta: 

az elmúlt 12 évben a kormány komoly gazdasági növekedési, családfejlesztési programot határozott meg, Jászfényszaru ennek tükre volt. Magyarország csak a gazdasági fellendülésből gyarapodhat. A családok visszakapják a befizetett adójukat, az szja-t a 25 év alattiaknak nem kell befizetni, béremelés, adócsökkentés történik, mindezt csak gazdasági növekedésből lehet biztosítani 

- mondta.

Győriné Czeglédi Márta, Jászfényszaru (független) polgármestere a Jászfényszaru Ipari Park teljes közműfejlesztéséről tartott előadásában elmondta: a település vállalkozásbarát önkormányzat, további fejlesztéseket terveznek. Az újabb munkahelyteremtő beruházások befogadásához szükség van közműfejlesztésre, amelyet a kormány támogat - tájékoztatott. 

Jászfényszaru egyszerre a tradíció, innováció és az emóció városa 

- fogalmazott.

Borítókép: Palkovics László (Illyés Tibor/MTI)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában