Felmérés

2022.01.25. 09:40

Növekvő elvárás a munkáltatók felé a fogyatékossággal élők foglalkoztatása

A magyarok 88 százaléka támogatja, hogy a munkahelyeken munkalehetőséget biztosítsanak a fogyatékossággal élőknek, 84 százalékuk pedig úgy látja, az érintettek problémáit a közbeszéd témájává kell tenni – ismerteti egy ezer ember bevonásával készített, kvantitatív kutatás eredményét a Szerencsejáték Zrt.

A nemzeti lottótársaság megbízásából tavaly októberben készített online felmérés szerint a hátrányos helyzetűek támogatása területén a válaszadók 56 százaléka a fogyatékossággal élők beilleszkedését segítő vállalati programokat ítélte kiemelten fontosnak.

Mindez azt mutatja, hogy jelenleg a munkaadói körrel szemben támasztott alapvető elvárás a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása és az akadálymentes környezet kialakítása a szélesebb magyar közvélemény részéről – mutatnak rá a közleményben.

A kutatás arra is kitért, hogy maguk a válaszadók szokták-e segíteni a fogyatékossággal élő embereket, az önkénteskedést, az anyagi támogatást és a mindennapokban nyújtott segítséget említették. Kiderült, hogy a megkérdezetteknek csupán harmada az, aki semmilyen módon nem végez ilyen típusú tevékenységet, míg a válaszadók 60 százaléka legalább alkalmanként, 10 százalékuk pedig rendszeresen segíti a fogyatékossággal élő embereket.

A válaszadók 43 százaléka számolt be arról, hogy a környezetében él a fogyatékosság valamely típusával élő személy.

A felmérésből az is kiderült, hogy a megkérdezettek legnagyobb arányban a Szerencsejáték Zrt.-t tartják a fogyatékossággal élő emberek integrációjában élen járó nagyvállalatnak Magyarországon. A válaszadók csaknem harmada hallott arról, hogy a nemzeti lottótársaság befogadó játszótereket épít, ahol ép és egészséges gyermekek játszhatnak együtt.

A Szerencsejáték Zrt. évek óta kiemelten kezeli a fogyatékosság ügyét. A társaság csaknem 20 éve alapította meg karitatív sorsjegyárus hálózatát, amely kizárólag megváltozott munkaképességű dolgozókat foglalkoztat, így a vállalat munkavállalóinak közel 10 százaléka valamilyen fogyatékossággal él és dolgozik a mindennapokban – olvasható a vállalat közleményében.

Borítókép: Illusztrációfotó / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában