Adócsökkentés

2021.12.28. 15:00

Még négy napig választható a kiva

December eleje óta már több mint ötezren választották a kisvállalati adót, amely január 1-jétől még kedvezőbb lesz, a mértéke 10 százalékra csökken. Bár december 31-ig már csak négy nap van hátra, a korábbi évek tapasztalata alapján a kivát választók tábora még tovább nőhet – tájékoztatott Izer Norbert.

A Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára hozzátette, hogy sok cég az év utolsó hetében jut végleges döntésre, tavaly például a két ünnep között több mint 4600 cég nyilatkozott a kiva választásáról. Az eddigi rekord 2017-ben volt, akkor szilveszterkor több mint háromezer cég jelentkezett be a kivára.

Jövőre a 10 százalékos kiva leváltja a 9 százalékos társasági adót és a 13 százalékos szociális hozzájárulási adót – mondta Izer Norbert, megjegyezve: ha csak az adómértékeket hasonlítják össze, akkor a 10 százalékos kiva áll szemben 22 százaléknyi adóteherrel.

Hangsúlyozta, hogy nemzetközi összehasonlításban példaértékű lehet a magyar kisvállalati adó, hiszen nemcsak jelentős megtakarítást jelent a cégeknek, hanem a beruházások és a fejlesztések ösztönzése révén is növeli az ország versenyképességét.

Mint mondta: ha egy cég növekedni, bővülni szeretne, akkor a kiva olyan adómegtakarítást biztosít, amelyet szinte egyetlen, az Európai Unióban jelenleg hatályban lévő adófajta sem képes nyújtani. Az adó alapja ugyanis a bértömeg és az a profit, amelyet a tulajdonosok kivesznek a vállalkozásból, vagyis a vállalkozásból kivont vagyon.

Majd hozzátette, hogy nem érdemes sokat gondolkodni a kivára váltáson azoknak, akik növekedésre, beruházásra, fejlesztésre fordítják a nyereségüket. De a jelentős bérköltséggel rendelkező cégeknek, így többek között az informatikai, mérnöki, tanácsadási, oktatási, egészségügyi ágazat szereplőinek is érdemes a kivát választaniuk.

Izer Norbert emlékeztetett, hogy a választásban segít a Pénzügyminisztérium és az adóhivatal is, a tárca kiva-kalkulátorával 10 perc alatt kiszámítható a kisvállalati adóval elérhető adóelőny várható nagysága.

Az államtitkár kitért arra is, hogy az év végén különösen fontos szerep hárul az adószakmára, mert jellemzően a könyvelők és az adótanácsadók azok, akik ügyfeleiket támogatva, megtalálják a vállalkozások számára legkedvezőbb adózási módot; azt, az adófajtát, amellyel legálisan a legtöbb adó spórolható meg – húzta alá az államtitkár.

Borítókép: Izer Norbert az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. december 13-án / MTI / Kovács Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában