Új módszerek

2021.12.12. 08:30

A 2050-es klímasemlegességi cél eléréséhez a hidrogénre is szükség lesz

 2050-es klímasemlegességi cél eléréséhez várhatóan a hidrogén-technológia is nélkülözhetetlen lesz - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára a V4 országok parlamentjei gazdasági bizottságainak videokonferenciáján.  

Steiner Attila, körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár hozzátette, 

a hidrogén előnye, hogy nem csak egy energiahordozó, hanem abban is segíthet, hogy más energiákat hidrogén formájában tároljanak. Példaként a megújulóenergia-termelést említette, ahol a tárolás még nagy kihívást jelent, de a hidrogén segíthet. Közölte, a hidrogén segítségével az ország csökkenthetné az importált üzemanyagoktól való függését is.

Az államtitkár szerint a kormány felismerte ezeket a lehetőségeket és idén májusban megalkották Magyarország Nemzeti Hidrogén Stratégiáját, ezután pedig elkezdték a nemzeti hidrogéngazdaság kiépítését. Ennek részeként elemezték a hidrogénértéklánc elemeit, hogy be tudják azonosítani azokat a pontokat, ahol Magyarországnak versenyelőnye lehet.

Prioritási területként határozták meg a hidrogénnel összefüggő innovációs kísérleti projekteket, a közlekedést, valamint annak vizsgálatát, hogyan lehet a meglévő gázhálózatot a későbbiekben a hidrogén szállítására használni. Ezek mind olyan területek, ahol Magyarországnak jó adottságai vannak és a hidrogénstratégia megvalósításával egy új lendületet is adhatnak a magyar gazdaság fejlődésének egy hidrogénalapú gazdaság kiépítésével - tette hozzá az államtitkár.

Kiemelte, az a cél, hogy egy erős kompetenciaközpontot alakítsanak ki Magyarországon a hidrogénértéklánc mentén, valamint, hogy az egyetemek az akadémia, a kutatólaborok is álljanak készen erre az új kihívásra.

"Fontos, hogy ne csak felhasználói legyünk ennek az új technológiának, hanem megkeressük azokat a lehetőségeket, ahol konkrétan iparfejlesztési potenciál is rejlik a magyar ipar számára és próbáljunk meg magas szintű hozzáadott értéket teremteni itt a kelet-közép-európai régióban is hidrogén gazdaság kapcsán" - fogalmazott az államtitkár.

Steiner Attila elmondta, szeretnék ha minél több magyarországi cég, kis- és középvállalkozás tudna integrálódni a hidrogénértékláncokba, valamint ha a hidrogéngazdaság háttériparának a kulcselemeit is ki tudnák építeni a régióban. Most nagy lehetőség áll a V4 országok előtt, hogy ezen a területen még intenzívebben működjenek együtt - mutatott rá.

Magyarország nyitott arra, hogy még szorosabban együttműködjön a V4-országokkal a hidrogéngazdaság kiépüléséhez szükséges kutatás-fejlesztés terén, a szükséges technológiák kifejlesztésénél és gyártásánál - ismertette az államtitkár.

Kitért még az úgynevezett hidrogénvölgyek kialakítására, ezek szerepe, hogy az adott területen a teljes hidrogén-ökoszisztémát bemutassák. Magyarországon 2030-ig két ilyen völgyet terveznek kialakítani: Dunaújváros és Pécs között, illetve Miskolc térségében, hisz ez utóbbi helyen jelen van a nehézipar, és itt kicsiben tudnák a hidrogén ipari felhasználását tesztelni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában