Innováció

2021.10.06. 11:26

Új forradalom jöhet az élelmiszerek tartósításában

Az új élelmiszer-fagyasztási módszerre való áttérés biztonságosabb és jobb minőségű fagyasztott élelmiszereket eredményezhet, miközben energiát takarít meg és csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást – derül ki az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium Mezőgazdasági Kutatási Szolgálatának tanulmányából.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az élelmiszer-fagyasztás új módszerének teljes körű megváltoztatása világszerte akár 6,5 milliárd kilowattórával is csökkentheti az energiafelhasználást évente, miközben 4,6 milliárd kilogrammal csökkenti az energiatermeléssel járó szén-dioxid-kibocsátást, ami nagyjából megegyezik azzal, mintha kivonnánk az utakról egymillió autót – mondta beszámolója szerint Cristina Bilbao-Sainz, az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium Mezőgazdasági Kutatási Szolgálatának (ARS) kutató élelmiszer-technológusa.

Az Agrokép.hu ismertetője szerint az ARS új tanulmánya, amelyet a Kaliforniai Egyetem-Berkeley tudósai jegyeznek, egy új fagyasztási módszert, az úgynevezett izokorikus fagyasztást mutatja be. Ez úgy működik, hogy az élelmiszereket lezárt, merev edényben tárolják – jellemzően kemény műanyagból vagy fémből készültbe –, amely teljesen meg van töltve folyadékkal, például vízzel. Ellentétben a hagyományos fagyasztással, amikor az étel a levegőnek van kitéve, és 0 Celsius fok alatti hőmérsékleten szilárddá fagy, az izokorikus fagyasztás megőrzi az ételt anélkül, hogy szilárd jéggé válna. Mindaddig, amíg az étel a folyékony részbe merül, védve van a jégkristályosodástól, ami a fő veszély az élelmiszer minőségére.

„Ezeket a megtakarításokat meg lehetne valósítani anélkül, hogy jelentős változtatásokra lenne szükség a jelenlegi fagyasztott élelmiszerek gyártási berendezéseiben és infrastruktúrájában, ha az élelmiszergyártók elfogadják ezt a koncepciót”

– tette hozzá Bilbao-Sainz.

A szakértő szerint a jelentős energiamegtakarítás abból származik, hogy nem kell teljesen szilárddá fagyasztani az élelmiszereket, amely technológia hatalmas energiát használ fel, ráadásul nincs szükség energiaigényes hűtőtárolási protokollokra sem, például gyorsfagyasztásra, hogy elkerüljük a jégkristályok képződését.

Az izokorikus fagyasztás lehetővé teszi a friss élelmiszerek, például paradicsom, cseresznye és burgonya jobb minőségű tárolását is, amelyeket hagyományos fagyasztással egyébként nehéz megőrizni.

Az izokori fagyasztás másik előnye, hogy a feldolgozás során elpusztítja a mikrobiális szennyeződéseket is.

„Az egész élelmiszer-termelési lánc használhat izokorikus fagyasztást – a termelőktől az élelmiszer-feldolgozókig, a termékgyártóktól a nagykereskedőkön át a kiskereskedőkig. A folyamat akár egy magánszemély fagyasztójában is működhet otthon, s mindez anélkül, hogy jelentős beruházásokat kellene új berendezésekbe invesztálni”

-mondta a WRRC központ igazgatója, Tara McHugh, a tanulmány társvezetője. Hozzátette: amennyibe ez az innovatív koncepció eléri a sok lehetséges előnyt, akkor ez lehet a következő forradalom az élelmiszerek fagyasztásában.

Az UC-Berkeley orvosbiológusa, Boris Rubinsky, ennek a projektnek a társvezetője, először kifejlesztette az izokorikus fagyasztási módszert a szövetek és szervek krioprezervátumának átültetéshez. Azóta az ARS és az UC-Berkeley közös szabadalmat kért az izokorikus fagyasztás élelmiszerek tartósítására való alkalmazására. A kutatócsoport jelenleg a legjobb alkalmazásokat fejleszti ehhez a technológiához a fagyasztott élelmiszerek iparában, különösen a technológia ipari szintre történő kiterjesztését. Keressenek kereskedelmi partnereket is, hogy segítsenek a technológia átvitelében a kereskedelmi szektorba.

Az UC-Berkeley gépészmérnöke, Matthew Powell-Palm, a tanulmány egyik vezető szerzője megjegyezte, hogy „az izokorikus fagyasztás átfogó technológia, amely ígéretes alkalmazásokat kínál nemcsak az élelmiszeriparban, hanem az orvostudományban, a biológiában, sőt az űrutazásban is”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában