oszt

2021.07.02. 22:12

Kósa Lajos: új szervezeti formákkal bővülhet a szövetkezeti ágazat

Időszerűnek nevezte az innovációs és startup szövetkezetek megteremtését.

A szövetkezetek jelentős fejlődést értek el az utóbbi években, és hamarosan újabb szervezeti formák is létrejöhetnek – mondta Kósa Lajos a szövetkezeti világnap alkalmából csütörtökön, az Országos Szövetkezeti Tanács (OSZT) budapesti rendezvényén.

A Fidesz képviselője az Országos Szövetkezeti Tanács elnökeként számolt be a rendezvényen a szövetkezeteket érintő változásokról.

Kósa Lajos időszerűnek nevezte az innovációs és startup szövetkezetek megteremtését, amely a piacképes ötletekkel rendelkező, anyagi támogatást igénylő fiatalok számára jelenthet megoldást.

A szabályozás módosítását sürgette emellett a lakásszövetkezetek érdekében, mivel azok működését – mint mondta – a rendszerváltás előtti időkből öröklött ellentmondások jellemzik, miközben sok európai államban sikerágazatként működnek, és az otthonteremtés fontos eszközei.

Különleges helyzetnek nevezte a takarékszövetkezetek megszűnését, hiszen a szerepüket átvették a kereskedelmi bankok, de a szövetkezetek finanszírozási igénye fennmaradt. Európa-szerte számos bank szövetkezeti tulajdonban működik, és belföldön is megoldást kell találni a szövetkezetek hitelezésére – tette hozzá.

Kósa Lajos a mezőgazdasági szövetkezetek fellendülésében is bízik, hogy a hozzájárulásuk elérje azt az arányt, ami a nyugati országokban általános. Az agrárszövetkezeti hagyomány Magyarországon is jelentős, kezdetei jóval megelőzik a kommunista hatalomátvételt követő erőszakos beszervezési hullámot, amely miatt a szövetkezet szitokszóvá alakult – hangsúlyozta.

Az ellenérzéseket tehát – mint fogalmazott – a rendszerváltás után 30 évvel el kell felejteni, hiszen ma már nem a téeszesítés a szervezőerő, hanem az, hogy a szövetkezetek részvételi érdekeltségű társas vállalkozásként együttműködési keretet biztosítanak, a tagok pedig kölcsönös felelősséget vállalnak egymás iránt.

Kósa Lajos szerint erre különösen nagy szükség van akkor, amikor a pénzügyi források világszerte egyre kevesebb kézben összpontosulnak. Ezzel szemben a szövetkezeteké a legnagyobb mozgalom a világon, hiszen tagjaik összlétszáma meghaladja a 2 milliárdot, és a jelentős nemzetközi cégek között is vannak olyanok, amelyek szövetkezeti formában működnek.

Az OSZT vezetője szerint a szövetkezetek az utóbbi évek eredményei alapján is számíthatnak a bizalomra. Iskolaszövetkezetek már évtizedek óta sikeresen működnek Magyarországon, majd heves ellenzéki tiltakozások mellett létrejöttek a nyugdíjasszövetkezetek, amelyek csaknem 80 ezer taggal forintban kifejezve milliárdos nagyságrendű bevételt érnek el évente. Csütörtöktől pedig már kismama-szövetkezeteket is lehet szervezni – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában