javuló tendencia

2021.06.04. 12:40

Egyre élénkebb a lakossági hitelpiac

Az április is kedvezően alakult a lakossági hitelpiacon: miközben a lakáshiteleknél új csúcsra, 107,6 milliárd forintra nőtt az új szerződések összege, egyre kedvezőbbek a számok a fogyasztási kölcsönöknél is – írta a Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján.

A háztartások hitelállománya 8447,5 milliárd forintot ért el április végén, ami éves bázison 14,3 százalékos növekedés.

Az újonnan megkötött lakáshitel-szerződések áprilisi összege csaknem másfélszerese az egy évvel korábbinak, és 2,6 százalékkal magasabb a márciusi 104,9 milliárd forintnál. A lakáshitelpiac utóbbi hónapokra jellemző jó teljesítményében jelentős szerepe lehet az idén elindított Otthonfelújítási programnak, illetve a hozzá kapcsolódóan elérhető, állami támogatású hitelkonstrukciónak is – írta a lap.

A fogyasztási hiteleknél sem alakult rosszul az április: a személyi kölcsönökből 37,3 milliárd forintnyi felvételére szerződtek le a lakossági ügyfelek, ami csak hajszállal maradt el az egy hónappal korábbitól, ám a tavaly áprilisinak csaknem a háromszorosa. Az MNB adatai szerint a babaváró kölcsönből 49,6 milliárd forintnyi „fogyott” áprilisban, ami bő négymilliárddal elmarad a márciusitól, de az egy évvel korábbinál 5,7 százalékkal magasabb.

A szabad felhasználású jelzáloghitelek új szerződéseinek összege közelített a hétmilliárd forinthoz, ami 2020 áprilishoz képest 19 százalékos bővülés – írta a Világgazdaság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában