adóhatóság

2021.05.25. 17:20

Csaknem 450 ezren kapnak értesítést a NAV-tól

A küldemény elején mindenki megtalálja, hogy kell-e fizetnie, illetve igényelhet-e vissza.

Május végétől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csaknem 450 ezer gazdálkodónak küld értesítést az adószámla-egyenlegéről, június végétől pedig már a magánszemélyek és az egyéni vállalkozók is várhatják a tájékoztatásokat.

Az adóhatóság keddi közleményében kiemelte: a küldemény elején mindenki megtalálja, hogy kell-e fizetnie, illetve igényelhet-e vissza.

Adószámla-kivonatot csak az kap, akinek legalább egy adónemnél ötezer forintnál több tartozása, vagy ezer forintnál több túlfizetése van. Többségüknek a cégkapura, a cégkapura nem kötelezetteknek pedig postán érkezik az értesítés. A kivonat mellett a NAV-tól késedelmipótlék-értesítőt is kapnak azok, akik fizetési kötelezettségüket tavaly nem, vagy csak késedelmesen teljesítették, és emiatt ötezer forintot elérő pótlékuk keletkezett.

Az adószámla aktuális állapota a NAV elektronikus ügyintézési felületén is bármikor megtekinthető. Az adatok értelmezésében és az egyes teendőkben a NAV honlapján elérhető adószámla információs oldalon található segítség.

A tavalyi évre felszámított pótlék szintén lekérdezhető, erre a gazdálkodóknak június 16-tól lesz lehetőségük.

A tartozást a gazdálkodók elsősorban átutalással, vagy a túlfizetés átvezetésével rendezhetik, de egyes esetekben bankkártyával is megfizethetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában