Ország-világ

2021.04.22. 09:47

A régióban Magyarországon hasznosulnak legjobban az uniós források

Az uniós források Magyarországon emelték legnagyobb mértékben a GDP-t a régióban.

Moody's credit rating agency building, in New York. (Photo by CEM OZDEL / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Forrás: Anadolu Agency via AFP

Fotó: Cem Ozdel

A magyar bruttó hazai termék (GDP) növekedését évente átlagosan 2,6 százalékponttal emelték meg az uniós források – derült ki a Moody’s tanulmányából. A régiós országok között ez a legmagasabb növekedési faktor, átlagosan 1,6 százalékponttal támogatták az EU-s pénzek a GDP-növekedést – írja a Világgazdaság.

2013–15-ben, illetve 2018–19-ben volt magas az uniós források hozzájárulása a magyar gazdaság bővüléséhez. Az EU-s pénzeket elsősorban az infrastruktúra fejlesztésére és a versenyképesség javítására fordították a régióban, ugyanakkor

a térségbeli átlagos jövedelmi szint az uniós átlag 27 százalékáról 46-ra emelkedett.

Az uniós helyreállítási alap (NGEU) forrásai hozzájárulnak ahhoz, hogy jelentősen csökkenjenek a finanszírozás költségei a régióban. A tanulmány felhívta a figyelmet:

Magyarországon a tízéves kötvényhozamokat 2,6 százalékponttal csökkenti a helyreállítási alap.

Az önkormányzati rendszer bevétele Magyarországon a legalacsonyabb – a GDP 9 százaléka – a régióban, míg Lengyelországban 32 százalék. Az alacsony bevételek következtében a hazai helyhatóságok 5,9 milliárd eurót költöttek infrastrukturális fejlesztésekre, míg Csehországban 57,4, Lengyelországban 22,5 milliárd volt a ráfordítás.

Borítókép: illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában