Járvány

2021.03.08. 11:15

Van megoldás a korlátozások idején is, ha a motor köhög

Nyitva lehetnek az autószervizek és a gépjármű-kereskedések is a kéthetes lezárás idején, így garantálva a személy- és áruszállítás, valamint a közlekedés biztonságát.

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A ma kezdődő általános lezárások idején is működhetnek az autószervizek és -kereskedések – ezt tudták meg a gépjárműimportőröktől. A gépjárműveknek a pandémia idején is működniük kell, ebben egyetértett az autós szakma és az innovációs tárca – írja a Magyar Nemzet.

Kisebb pánik alakult ki múlt pénteken az autószervizekben, miután a kormány bejelentette a kéthetes lezárást, de még nem jelent meg a részletszabályokat tartalmazó végrehajtási rendelet. A Magyar Nemzet több autószerviznél is érdeklődött, hogy vállalnak-e munkát erre a hétre, de csak elhárító válaszokat kaptunk, ugyanis

maguk a cégek sem tudták, dolgozhatnak-e hétfőtől vagy nem.

A kérdéssel megkerestük a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületét (MGE) is, de Erdélyi Péter ügyvezető elnök sem mondhatott mást, mint hogy meg kell várni a kormányrendelet kihirdetését. Azt ugyanakkor elmondta a vezető, hogy együttműködtek a kormányzattal, de nem előzhette meg a hivatalos közlést.

Pénteken este aztán közzétették a Magyar Közlönyben a jogszabályt, és így az MGE ügyvezető elnöke is elmondhatta az álláspontját a Magyar Nemzetnek. Erdélyi Péter jelezte: a március 8-án életbe lépő intézkedési csomag két területen érinti a szakmát, mégpedig a gépjármű-értékesítés és a szervizelés-javítás területén. Az MGE ügyvezetője azt mondta, hogy az innovációs tárca és az Autós Nagykoalíció között korábban megkötött stratégiai együttműködési szerződés alapján megkeresték Palkovics László minisztert, hogy

az intézkedési csomag a szervizek nyitvatartásának megengedésével garantálja a személy- és áruszállítás, valamint a közlekedés biztonságát,

emellett a szakmában dolgozók és családjuk megélhetését, valamint tegye lehetővé a védekezésben fontos szerepet játszó közületi és vállalati ügyfelek számára a korábban megrendelt gépjárművek átadását, illetve az értékesítés folytatását.

Miután a kormány a javaslatokat elfogadta, az autós szakma jelentős segítséget kapott a nehéz és válságos időszak átvészeléséhez.

„Az új gépjárműveket értékesítő kereskedések és a szervizek garantálják a járványügyi szabályok szigorú betartását és betartatását” – mondta a Magyar Nemzetnek Erdélyi Péter. A kormányrendelet megjelenése után több autókereskedés honlapján megjelent a tájékoztatás, hogy a pandémia miatt bevezetendő korlátozások nem érintik a szervizek és az autószalonok, használtautó-telepek nyitvatartását. Ugyanakkor egyes kereskedések jelezték, hogy a fertőzésveszély miatt rendkívüli megelőző intézkedéseket vezettek be vagy tartanak fenn. A Duna Autó, a tucatnyi márka forgalmazásával foglalkozó fővárosi vállalkozás honlapja szerint például igyekeznek minimálisra csökkenteni az ügyfelekkel a személyes találkozást, ezért

bevezették a háztól házig szolgáltatást mind a szerviz, mind az autóértékesítés területén.

Emellett alkoholos kézfertőtlenítőket helyeztek el az ügyfélterekben, naponta többször fertőtlenítenek, biztosítják a bankkártyás fizetés technikai hátterét. Ráadásul az autókat is anélkül adják át, hogy beülnének az ügyfél mellé a gépjárműbe.

Borítókép: Illusztrációfotó / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában