Ország-világ

2021.01.06. 13:26

Újabb beruházást hoz Magyarországra az orvosi diagnosztikai vállalat

A SYNLAB Hungary Kft. 2021 első felében tervezi átadni új járványügyi laboratóriumi részlegét, mely akár napi ötezer PCR teszt kiértékelésére is képes lehet.

Budapest, 2021. január 6. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) a támogatói okirat átadása után a SYNLAB Hungary Kft. budapesti telephelyén 2021. január 6-án. A kft. 140 millió forintos támogatást nyert el a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség Nonprofit Zrt. pályázatán; a 281 millió forint összértékű beruházásból a kapacitásbővítés mellett a koronavírus tesztelésével kapcsolatos fejlesztésekre is költenek. MTI/Illyés Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A SYNLAB Hungary Kft. 140 millió forintos támogatást nyert el a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség Nonprofit Zrt. pályázatán; a 281 millió forint összértékű beruházásból a kapacitásbővítés mellett a koronavírus tesztelésével kapcsolatos fejlesztésekre is költenek – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a SYNLAB okiratátadási ünnepségén szerdán Budapesten.

Hozzátette, hogy a cég 2021 első felében tervezi átadni új járványügyi laboratóriumi részlegét, mely akár napi ötezer PCR teszt kiértékelésére is képes lehet. A miniszter kiemelt jelentőségűnek nevezte, hogy az orvosi diagnosztika legnagyobb európai magánszolgáltató vállalata újabb beruházást hozott Magyarországra, azon belül Csepelre. A csepeli központ „Közép-Európa legnagyobb magándiagnosztikai laborja, Európában talán a legmodernebb ilyen típusú létesítmény”, ahol 6000 négyzetméteren évente 45-50 millió lelet értékelését végzik – ismertette.

Közlése szerint a kormány támogatásával most újabb laboratóriumi eszközöket, berendezéseket szereznek be, valamint új vérvételi és értékelési kiválósági központot hoznak létre, és egy speciális COVID-19 labor is megkezdi működését. Az elemzési kapacitásokat növelő beruházás hozzájárul az egészségügyi védekezés sikeréhez, és a járvány terjedésének lassításához – hangsúlyozta a miniszter.

Szijjártó Péter kiemelte: verseny volt azért, hogy a 22 ezer embert foglalkoztató, brit tulajdonosi hátterű vállalatcsoport hova helyezze újabb kapacitását. A cég döntésében szerepe lehetett a már meglévő magyarországi tapasztalatoknak – mondta. Megjegyezte, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA a SYNLAB-ot jelölte ki hivatalos tesztlaborként; minden, a magyar nemzeti válogatottal kapcsolatos tesztelés itt történt, ezért a tárcavezető köszönetet mondott a cégnek. Azt is kiemelte, a járvány időszakában az itt dolgozók munkájukkal hozzájárultak a betegséggócok izolálásához, a járvány terjedésének lassításához.

Emlékeztetett rá, hogy a járvány munkahelyeket veszélyeztet világszerte, ezért döntött a magyar kormány úgy, hogy a munkanélküliséggel szembeni harcot finanszírozza, és azoknak a cégeknek nyújt támogatást, amelyek a jelenlegi nehéz helyzetben is fejlesztenek. Az elmúlt hónapok döntéseivel 1338 vállalati beruházást támogattak, ezekkel 830 milliárd forint értékben valósulnak meg fejlesztések Magyarországon – sorolta.

Lévai Richárd, a SYNLAB Hungary Kft. ügyvezetője elmondta: a SYNLAB az országos veszélyhelyzet kihirdetésétől hatóságilag kijelölt járványügyi laborként működik a Nemzeti Népegészségügyi Központtal (NNK) folyamatos partnerségben. Tavaly márciusban napi 500 PCR tesztet bírt el a labor, ma naponta 2500 teszt elvégzésére van kapacitásuk a tárca és a HIPA támogatásának is köszönhetően, a cél pedig a kapacitás megduplázása 2021 első felében – mondta az ügyvezető.

A csepeli laborban 2020 április óta folyamatosak a fejlesztések, többek között három új, a vírusteszteléshez szükséges nagyteljesítményű automatát szereztek be, és egy speciális elszívórendszerrel felszerelt COVID-laboratóriumot is kialakítottak. A korszerűsítéseket 2021-ben is folytatják egy teljesen új járványügyi laboratóriumi rész kialakításával, további laboreszközök beszerzésével, valamint új vérvételi és konzultációs kiválósági központ kialakításával.

A járványhelyzet, és a 2020-as tavaszi teljes leálláskor a laboratóriumnak egyik pillanatról a másikra kellett átállnia a COVID tesztelésére, miközben a kórházak, és majdnem az összes vérvételi helyük is bezárt, és a labor egyéb területei munka nélkül maradtak. „A 80 százalékos volumenvisszaesés ellenére is minden munkahelyet sikerült megtartanunk, ősszel pedig több mint 50 új kollégát vettünk fel” – tette hozzá.

Az ügyvezető kiemelte: mivel a SYNLAB Európa legnagyobb, és a világ harmadik legnagyobb humán egészségügyi laboratóriumi hálózatát működteti, szakemberei 4 kontinens több mint 40 országából osztják meg egymással a tapasztalatokat. Közölte: a megvalósított fejlesztések, a megvásárolt berendezések és az automatizáció irányába tett egyéb lépések a magánlabor további, hosszútávú céljait is szolgálják: többek között olyan, a női egészség védelmét célzó vizsgálatokban, mint a méhnyakrák-szűrés, és különböző, szexuális úton terjedő kórokozók kimutatása. A cégcsoport egyik európai HPV kiválósági központja Budapesten lesz – mondta.

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke, a térség választókerületi elnöke úgy fogalmazott: Csepelen világszínvonalú labordiagnosztikai központ jött létre, „Csepel egyik büszkeségpontja”. A cég 900 dolgozójából 300-an Csepelen dolgoznak. Ez a kormány, az itt élő emberek, és a cég összefogásának eredménye – mondta, hozzátéve: itt hozzák létre a SYNLAB HPV kiválósági központot is. Világhírű cég Magyarországon, a magyar kormány támogatásával, a csepeli emberek munkájával, magyar érdeket szolgál és „ez a lényeg” – húzta alá.

A SYNLAB Hungary Kft. Európa legnagyobb laborszolgáltatójának, a nemzetközi SYNLAB csoport leányvállalataként van jelen Magyarországon, 900 munkavállalójával az ország legnagyobb magánegészségügyi intézménye. Jelenleg a 2019-ben átadott csepeli központi laboratóriumukban, Kelet-Közép-Európa legnagyobb humándiagnosztikai laboratóriumában 6000 négyzetméteren végeznek labordiagnosztikai szolgáltatásokat, több mint 100 vérvételi helyük az egész országot lefedi.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a támogatói okirat átadása után a SYNLAB Hungary Kft. budapesti telephelyén 2021. január 6-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában