Markit-felmérés

2020.10.10. 07:57

Lassult az euróövezet gazdasági teljesítményének növekedése

Lassult az euróövezet gazdasági teljesítményének növekedése szeptemberben, mivel a koronavírus-járvány fellángolása miatt újból bevezetett korlátozások visszavetették a gazdaságban meghatározó szerepet játszó szolgáltatási szektort – derült ki az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport felméréséből, amelynek végleges eredményeit a héten tették közzé.

Az euróövezet feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 50,4 pontra süllyedt az augusztusi 51,9 pontról. A végleges érték így is meghaladja az előzetesen megadott és az elemzők által is várt 50,1 pontot.

A szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe azonban a növekedést és a csökkenést egymástól elválasztó 50 pontos küszöb alá, 48,0 pontra esett szeptemberben az előző havi 50,5 pontról. A végleges adat kedvezőbb az előzetesen közölt és az elemzők által is várt 47,6 pontos értéknél.

Európa gazdasági fellendülésére nézve az jelenti a legnagyobb veszélyt, hogy növekszik az új koronavírussal megfertőződöttek száma.

A döntéshozók abban reménykedtek, hogy a harmadik negyedévben felpattan a gazdaság a második negyedévben elszenvedett rekordmértékű, 11,8 százalékos visszaesés után. A gazdaság támogatásának jegyében az Európai Központi Bank 1350 milliárd euró értékben pandémiás vészhelyzeti vásárlási programot (PEPP) indított, az Európai Unió pedig 750 milliárd eurós helyreállítási alapot hozott létre.

A tanulmány megállapításait kommentálva Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza arra figyelmeztetett, most, hogy az euróövezeti gazdaság stagnálás közeli állapotba került szeptemberben, és egyértelműen nőttek azok a kockázatok, miszerint a negyedik negyedévben újra visszaesés jön. „Nagyon sok múlik azon, hogy ellenőrzés alatt tudják-e tartani a vírusfertőzések második hullámát, és ennek eredményeként tudnak-e lazítani a közösségi távolság tartási szabályokon, ami lehetővé tenné a szolgáltató ágazat élénkülését” – véli Williamnson.

A két legnagyobb euróövezeti gazdaság közül Németország összetett beszerzésimenedzser-indexe 54,7 pontra nőtt az augusztusi 54,4 pontról, a végleges adat jóval kedvezőbb az előzetesen közölt 53,7 pontnál. A szolgáltatóipari BMI az augusztusi 52,5 pontról 50,6 pontra süllyedt, de ez az érték így is jobb az előzetesen megadott és az elemzők által is várt 49,1 pontos értéknél.

Franciaország összetett beszerzésimenedzser-indexe viszont május óta először az 50 pontos küszöb alá csökkent: az augusztusi 51,6 pontról 48,5 pontra süllyedt. Ez az érték megegyezik az előzetesen közölttel és az elemzői várakozásokkal. A szolgáltatóipari BMI az augusztusi 51,5 pontról 47,5 pontra esett, ugyancsak május óta először áll az 50 pontos határ alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában