Járvány

2020.09.25. 11:15

Már több embernek van munkája, mint év elején

A gazdaságvédelmi intézkedések együttes hatásának köszönhetően a júniusi mélyponthoz képest 53 ezerrel csökkent a regisztrált álláskeresők száma szeptemberre – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a tárca pénteki közleményében.

A foglalkoztatottak száma augusztusban ismét 4,5 millióra emelkedett, így a munkába állók száma már meghaladta a 2020 eleji értéket. A kormány a továbbiakban is a munkahelyek tartós megőrzésén és a gazdasági növekedést ösztönző intézkedéseken dolgozik, ehhez Magyarországnak működnie kell – mondta Bodó Sándor.

Az ITM pénteki közleménye hivatkozik a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adataira, amelyek azt mutatják, hogy

a regisztrált álláskeresők száma szeptemberre 323 ezerre csökkent.

A három hónapja töretlen mérséklődés a munkahelyvédelmi és munkahelyteremtő programok érdemi hatásának tudható be.

A foglalkoztatottak száma is folyamatosan nő a Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi adatközlése szerint. Augusztusban már a 4,5 milliót is felülmúló érték egyre jobban közelít a tavaly nyáron elért csúcshoz – írta az ITM.

Az elmúlt évtizedben uniós összehasonlításban is kimagasló mértékben bővült a foglalkoztatás:

2019 végéig a munkanélküliségi ráta 11,2 százalékról 3,4 százalékra szorult vissza,

a 20-64 éves népesség foglalkoztatási rátája pedig a 60 százalék alatti szintről 75 százalék fölé emelkedett.

Az EU tagállamaiban azonos időtávon alig több mint 5 százalékponttal nőtt a foglalkoztatási ráta, Magyarország tehát lényegében ledolgozta az egy évtizede még tetemes hátrányát az uniós átlaghoz képest – hangsúlyozta az ITM.

„A járvány miatt a már elért eredményeket is részben újra kell építenünk. Így rövid távon az a cél, hogy legalább annyi munkahelyet hozzunk létre, amennyit a vírus tönkretesz. A különböző beruházási és bértámogatásokkal közel egymillió magyar részesülhetett valamilyen munkaerőpiaci vagy képzési segítségben. Az elmúlt hónapok adatai alapján egyértelműen látható, hogy a munkaerőpiacon végbement kedvező fordulat nem átmeneti jelenség, hanem időtálló fejlemény” – fogalmazott Bodó Sándor a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában