Árufuvarozás

2019.05.15. 08:05

Veszélyben az egyes kocsis vasúti szállítás, 300 ezer kamion jöhet helyette

Az egyes – más néven szórt – kocsis vasúti szállítás a hazai vonatos árufuvarozásnak negyedét kitevő, kulcsfontosságú szegmense, amely azonban óriási ráfizetést jelent.

Két éven belül veszélybe kerülhet a hazai vasúti árufuvarozás három alapvető formájából a legsérülékenyebb, az úgynevezett egyes kocsis fuvarozás, ha nem kap célzott állami támogatást – tájékoztatta a Világgazdaságot a Hungrail Magyar Vasúti Egyesület.

Ha a támogatási rendszer nem változik, két éven belül veszélybe kerül ez a szállítási mód,

amelynek a kiesését csak évi 300 ezer kamionnal lehetne pótolni

– írja a lap.

Ismertetik: az egyes kocsis szolgáltatás költségei azért magasabbak az irányvonatokénál, mert szerelvényeit az útjuk során többször meg kell bontani a már megérkezett, illetve újként érkező kocsik le- és rákapcsolása miatt. Ugyanakkor az egyes – más néven szórt – kocsirendszerben továbbítják a hazai vasúti áru 20-25 százalékát, azaz évi 12 millió tonnát, így ezen múlik mintegy hétszáz magyarországi vállalat kiszolgálása is.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az e szolgáltatással ellátott társaságok jelentős hányada kis- és középvállalkozás, de szórt kocsis rendszerben jutnak hozzá a küldeményekhez a stratégiai nagyvállalatok is. Mivel a szórt kocsik továbbítása nemzeti érdek, a tevékenységet az állam támogatja, azonban a jelenlegi támogatási rendszer anomáliái miatt az egyes kocsis fuvarozásban érdekelt vállalatok ennek csak egy részét tudják kihasználni – olvasható a cikkben.

A teljes írás a Világgazdaság szerdai számában olvasható

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában