Tárgyalástechnika

2019.05.08. 10:58

Így mondjuk meg, ha magasabb fizetést szeretnénk

Akár született tárgyaló valaki, akár nem, vannak olyan tanácsok, amelyeket mindenképp érdemes megfogadnia annak, akinek a fizetésemelés a célja.

Forrás: Shutterstock

Michael Wheelerre, a Harvard Business School professzorára, a tárgyalástechnika szakéretőjére hivatkozva a novekedes.hu hat tippet sorol fel cikkében, amelyeket szem előtt tartva akár kieszközölhetünk némi béremelést.

1. Ne csak a pénzre fókuszáljunk

Érdemes sorra venni a juttatások egyéb formáit is, mivel nem csak a pénz az egyetlen kompenzáció a munkavégzésért cserébe: bónuszok, juttatások, cafeteria, magasabb pozíció, nagyobb rugalmasság a munkavégzés helyszínét illetően, több szabadidő – csak hogy párat említsünk. Wheeler továbbá azt tanácsolja, hogy

mindig legyen határozott elképzelése a munkavállalónak arról, mi az, amiben kompromisszumképes és mi az, amiben nem,

hosszú és rövidtávon egyaránt.

2. Vegyük számításba a másik fél nézőpontját

A professzor tanácsa így szól: bár fontos, hogy képviselni tudjuk a magunk érdekeit, de ahhoz, hogy ezt hatékonyan tegyük, muszáj a főnök nézőpontját is mérlegelni. Wheeler szerint túl sok ember esik abba a hibába, hogy egy szituációt csak a saját szemszögéből vizsgál meg.

3. Készüljünk fel a nemleges válaszra is

A szakértő úgy véli, hogy bár természetesen beleegyezésre számítunk, fel kell készülni az elutasításra is. Érdemes sorra venni, mi lehet az, amiért a főnök esetleg visszautasítaná a kérést, és készüljünk határozott, de nem agresszív indoklással.

4. Stratégiailag jól időzítsük a beszélgetést

A professzor szerint alaposan meg kell fontolni, mikorra időzítünk egy ilyen beszélgetést, mivel

sok minden múlhat azon, milyen hangulatban találjuk éppen a főnökünket.

A hétfő reggeli időpont valószínűleg az egyik legrosszabb alkalom a tárgyalásra és a péntek délután sem túl megfelelő, ilyenkor már mindenkinek a hétvégén jár az esze.

5. Tűzzünk ki minél nagyobb célt

Célszerű utánanézni, hogy milyen tartományban mozoghat a fizetés a hasonló munkakörben és pozícióban dolgozókhoz képest, így könnyebben meg lehet indokolni, miért kellene a fizetésnek a felsőbb tartomány értékéhez közelíteni. Wheeler szerint az sem baj, ha elsőre elrugaszkodottnak tűnik a fizetésemelési igény, a lényeg, hogy alá tudjuk támasztani, hogy kiérdemeltük.

6. Mindig törekedjünk az egyensúlyra

A magabiztosság és a praktikus hozzáállás közötti egyensúly elengedhetetlen egy sikeres tárgyaláshoz.

A megbeszélés során nem árt az óvatosság, lelkesnek kell lenni anélkül, hogy túlságosan mohónak tűnnénk. A professzor továbbá azt is megjegyzi, hogy a főnök sokkal inkább hajlandó lesz támogatni valakit, akivel jó viszonyt ápol, de még ebben az esetben is fontos az egyensúly: álljunk ki magunkért, de tudjuk, hol a határ.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában