Drágulás várható

2019.04.04. 09:10

Százezren állnak sorban új klímákért

A légkondicionálók üvegházhatása miatt szigorít az EU, ez pedig áremeléshez vezet a polcokon.

Forrás: Shutterstock

Éves szinten 30 milliárdos a hazai klímaberendezés-piac, ezen a területen jellemzően nincs munkaerőhiány, és a feketemunka is visszaszorulóban van. A klímaberendezések szigorodó környezetvédelmi előírása kismértékű drágulást okoz, ami először az ipari berendezéseknél lesz érezhető.

Nagyságrendileg 100 ezer lakossági és irodai célú klímaberendezést telepíthetnek idén Magyarországon

– írja a Világgazdaság a Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetségének (HKVSZ) elnökére, Várkonyi Nándorra hivatkozva.

Kimutatásaik szerint az utóbbi években folyamatosan növekedett a piac, nemcsak az új gépek beüzemelése, hanem a meglévők cseréje következtében is. Várkonyi Nándor úgy becsüli, hogy

a klimatizált lakóegységek aránya 8-10 százalék lehet a KSH által nyilvántartott mintegy négymillió lakásban.

A lefedettségben további előrelépés várható, különösen a korszerűbb technológiák megjelenésével. A lakossági fogyasztók jellemzően az egy helyiség hűtésére alkalmas, 2,5–3,5 kilowattos teljesítményű eszközöket keresik. Ezekért átlagosan 200 ezer forintot kérnek el, beszereléssel együtt pedig 300 ezer forintba kerülnek. Tehát a magyar klímapiac nagyjából 30 milliárd forintosra taksálható.

Ezen a volumenen körülbelül 6-10 ezer képesítéssel rendelkező szakember osztozik. Várkonyi Nándor szerint ez elegendő, munkaerőhiányról nem lehet beszélni, az utánpótlás azonban hiányzik. Mint mondta, a 2015 februárjában uniós mintára életbe lépett kormányrendelet – amely telepítési tanúsítvány megszerzéséhez kötötte a klímaszerelési tevékenységet – jelentősen kifehérítette a szakmát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában