Nemzetközi Távközlési Unió főtitkára

2019.04.05. 17:39

Nincs bizonyíték a Huawei elleni vádakra

Politikai és kereskedelmi megfontolások állnak az Egyesült Államok által a kínai Huawei mobil hálózati rendszerei ellen felhozott biztonsági aggályok mögött, nem tények és bizonyítékok.

Forrás: Huawei

Hou Lin-csao, a Nemzetközi Távközlési Unió (International Telecommunication Union – ITU) főtitkára Genfben újságírók előtt elmondta: az ötödik generációs mobil hálózati szolgáltatás kiépítése mindenkinek az érdekében áll, és eddig még nem találkozott olyasmivel, ami alátámasztaná a Huawei ellen felhozott vádakat.

Az Egyesült Államok arra szeretné rávenni szövetségeseit, hogy zárják ki a Huaweit az ötödik generációs mobil távközlési fejlesztési tenderekből, mivel a kínai cég berendezéseit állítása szerint „kémkedésre lehet felhasználni”. A Huawei viszont határozottan elutasította az amerikai vádakat, és „tipikus lúzer attitűdnek” minősítette Washington hozzáállását.

„Azt tartanám helyesnek, hogy a Huawei egyenlő esélyekkel indulhasson az üzleti tenderekben,

és ha az üzemvitel folyamán bármilyen probléma jelentkezik, akkor fel kell lépni ellene” – mondta az ITU kínai származású főtitkára, hozzátéve: „bizonyíték híján feketelistázni viszont nem lenne igazságos”.

A főtitkár hangsúlyozta: a távközlési szolgáltató cégeknek maguknak is elemi érdekük, hogy biztonságos hardvert használjanak rendszereik kiépítéséhez, hiszen ellenkező esetben a felügyeleti hatóságok intézkedéseinek tehetik ki magukat, vagy akár közfelháborodás kereszttüzébe kerülhetnek.

„A legfőbb gondjuk, a legfőbb céljuk biztonságos, a felhasználók megelégedésére szolgáló szolgáltatást nyújtani” – fogalmazott.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában