Új bank születik

2019.04.25. 15:03

Húszmilliárd forintos eredménynövekedést ért el a Takarék Csoport tavaly

A Takarék Csoport és az MTB úgy tudta számottevően növelni teljesítményét, hogy közben az elmúlt évtizedek legjelentősebb pénzpiaci átalakítását hajtja végre.

Csaknem 12 milliárd forintra gyarapította aggregált, adózás előtti eredményét a Takarék Csoport tavaly az előzetes, nem auditált adatok szerint. Ez igen jelentős, csaknem 20 milliárd forintos javulást mutat 2017-hez képest, úgy, hogy közben a takarék szektor üzleti és szervezeti átalakítása jelentős ráfordításokat vett igénybe.

A pénzintézeti csoporton belül a központi bank, az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (MTB) több mint harminc százalékkal, majdnem 7,7 milliárd forintra emelte adózás utáni eredményét, ami messze felülmúlta az előzetes várakozásokat is

– derült ki az MTB csütörtöki, budapesti közgyűlésén elfogadott beszámolóból.

A Takarék Csoport és az MTB úgy tudta számottevően növelni teljesítményét, hogy közben az elmúlt évtizedek legjelentősebb pénzpiaci átalakítását hajtja végre, amely igen komoly ráfordításokat igényel – hangsúlyozta Vida József, a bank elnök-vezérigazgatója a közgyűlésen. Idén a lakossági hitelezésnél mind a jelzálog-, mind a fogyasztási kölcsönök kihelyezésében is kétszámjegyű növekedésre számítanak. A vállalati hitelezésben éles marad a verseny, az NHP fix lehetőséget, de egyben a banki forrásokkal szembeni alternatívát is jelent a pénzintézeteknek – jelentette ki.

A közgyűlésen ismertetett tájékoztatóból kiderült az is, hogy számottevő fordulat történt a Takarék Kereskedelmi Bank és a többi szövetkezeti hitelintézet teljesítményében: előbbi csaknem 12 milliárddal, több mint 1,8 milliárd forintra javította adózás előtti eredményét, utóbbiak pedig 2018-ra lényegében ledolgozták korábbi veszteséges gazdálkodásukat.

A közgyűlés jóváhagyta az új üzleti stratégia megvalósításának előrehaladásáról szóló beszámolót is. A tavaly november 30-án elfogadott üzleti és szervezeti átalakítások végrehajtása jól halad, fontos előrelépés történt többek közt a központi termékek bevezetése, az integrációs adattárház és az adattárház alapú kockázatelemzési program kialakítása, az azonnali fizetési rendszerre (AFR) való átállás előkészítése terén.

A pénzintézeti csoport tagjaként működő Takarék Jelzálogbank Nyrt. is közgyűlést tartott csütörtökön, amelyen elfogadták a jelzáloglevelek kibocsátásával és a jelzáloghitel-állományok refinanszírozásával foglalkozó tőzsdei cég tavalyi beszámolóját.

Eszerint a jelzálogbank rekordméretű, a nemzetközi számviteli szabályok (IFRS) szerint 6,6 milliárd forintos konszolidált nyereséget ért el 2018-ban, szemben a 2017-es 8,2 milliárd forintos veszteséggel. Tavaly már minden negyedik jelzáloglevelet a Takarék Jelzálogbank bocsátotta ki a magyarországi piacon.

A Takarék Csoport csaknem 2500 milliárd forintos konszolidált mérlegfőösszege és 6,5 százalékot meghaladó piaci részesedése alapján Magyarország negyedik legnagyobb bankcsoportja és a magyar pénzügyi rendszer meghatározó szereplője. A csoport 2019-2023-ra szóló üzleti stratégiája alapján idén a 12 takarékszövetkezet, a 2 regionális bank, valamint a Takarék Kereskedelmi Bank Zrt. egy korszerű, a digitalizáció terén aktív, országosan elérhető, univerzális kereskedelmi bankban, a Takarékbankban egyesül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában