Pörög az IT szektor

2019.04.24. 12:46

Ezekre az álláslehetőségekre jelentkeznek a legtöbben

Az elmúlt hónapok nyilvános bérháborújának hatása is megmutatkozik már a munkavállalók mozgásában.

Az informatikai, a szakmunkás, az adminisztrációs és a vendéglátós állások iránt nőtt a legnagyobbat a kereslet az egy évvel korábbi adatokhoz képest – derül ki a Profession.hu 2019 első negyedéves jelentéséből, amelyet a Világgazdaság cikke szemlézett.

Jelentősen többen kerestek állást 2019 első negyedévében, mint egy évvel korábban: idén 17 százalékkal többen jelentkeztek a meghirdetett állásokra a Profession.hu adatai szerint.

Az állásportál adatbázisába feltöltött önéletrajzok száma pedig 30 százalékkal növekedett.

Ezekért az állásokért kapkodtak

Régóta várható volt a jelentkezésszámok emelkedése az IT szektorban, és most megérkezett – összesen 26 százalékkal többen pályáztak meg állásokat ezen a területen, mint egy évvel korábban.

Az IT szektorban a legnagyobb népszerűsége a projektmenedzseri (108 százalékos emelkedés), a tesztelői (63 százalékos emelkedés), a rendszerintegrátori (26 százalékos emelkedés), az IT tanácsadói-elemzői (20 százalékos emelkedés) pozícióknak volt.

Programozó állásokra pedig 10 százalékkal jelentkeztek többen.

Bérháború: sokan válthatnak miatta munkát

Adminisztrációs munkakörbe 31 százalékkal, fizikai munkakörbe 13 százalékkal többen jelentkeztek idén az első negyedévben. Kiemelkedő volt a munkakeresési kedv a vendéglátásban: 44 százalékkal nagyobb arányban keltették fel az ilyen típusú állások a jelentkezők érdeklődését, mint egy évvel korábban.

Szintén nagyot nőtt a szakmunkás munkakörbe jelentkezők száma: 2019 első negyedévében 43 százalékkal többen kerestek ilyen jellegű állást.

A kategórián belül a legnagyobb emelkedés a bolti eladóknál látható (58 százalék), de a gépjárművezetőknél (99 százalék) és a raktárosoknál is (24 százalék) növekedés történt.

Ezek a számok valószínűleg az általános munkaerő-hiánnyal magyarázhatók, az elmúlt hónapok nyilvános bérháborúja miatt könnyen lehet, hogy a munkavállalók a magasabb kereset reményében jelentkeznek egyre nagyobb arányban ezekre az állásokra.

IT szektorban dolgozók: állásból állásba

Érdekesség, hogy

a szakmunka kategóriában jellemzően akkor keresnek az emberek állást, miután már az előző munkahelyükön felmondtak: a jelentkezők 63 százalékának nem volt munkahelye.

Az IT szektorban viszont csak a jelentkezők 43 százalékának nem volt állása. Vagyis az informatikusok körében jellemzőbb, hogy az aktuális munkahelyükön dolgozva kezdenek a váltáson gondolkodni.

Több lett a munkalehetőség Hajdú-Bihar megyében

Nem csak az állásokra jelentkezők száma emelkedett, hanem a hirdetést feladó cégeké is: országos szinten három százalékkal. Budapest és Pest megye után a legaktívabb megyék Fejér, Borsod és Hajdú-Bihar voltak. Utóbbi különösen kiemelkedik: 11 százalékkal több hirdetést adtak fel a tavalyi év azonos szakához képest. Azonban valószínűleg ezt az adatot még korai volna a bejelentett debreceni BMW-gyár hatásával magyarázni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában