nébih

2019.03.13. 09:14

Illegális sertéstelepre bukkantak

Ötvenöt illegálisan tartott sertést találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei az egyik Pest megyei állattartó telepen, amely többszörösen megsértette a jogszabályi előírásokat – közölte a Nébih szerdán.

Kiemelték: a telepen tartott sertések állategészségügyi státusza ismeretlen volt, továbbá az állatokat tiltott módon, moslékkal etették.

A Nébih felhívta az állattartók figyelmét arra, hogy az Európai Unió tagállamaiban – így Magyarországon is – szigorúan tilos az élelmiszer-hulladékok feletetése az élelmiszertermelő haszonállatokkal.

A moslék – ideértve bármilyen, emberi fogyasztásra szánt élelmiszerből származó hulladékot, tehát az éttermekből, konyhákból vagy háztartásokból kikerülő mellékterméket egyaránt – az egyik legfontosabb fertőzésközvetítő anyag számos járványos betegség, így például az afrikai sertéspestis esetében is

- figyelmeztettek.

Az ellenőrök csaknem 1 tonna mellékterméket találtak a telepen fellelhető műanyag hordókban,

illetve földbe ásott tárolókban, amelynek ártalmatlanítását a hivatal értesítése alapján a területileg illetékes járási hivatal elrendelte a helyszínen – ismertették.

A Nébih az eset apropóján felhívta a vendéglátók és a közétkeztetést végzők figyelmét, hogy az élelmiszer-hulladék elszállíttatását kizárólag a megfelelő engedéllyel rendelkező szolgáltatókkal végeztessék el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában