Erdőgazdálkodás

2019.03.27. 22:18

Agrárminiszter: aki fát ültet, bízik a jövőben

„Az erdők nem csak a szemünket és a lelkünket nyugtatják meg. Kulcsszerepet játszanak napjaink legnagyobb kihívásával, a klímaváltozással szemben, emellett oxigént termelnek, szűrik a por- és zajszennyezést, segítik a talajmegőrzést” – mondta Nagy István agrárminiszter, amikor bejelentette, hogy 22 millió facsemetét ültetnek el az ország erdeiben.

A facsemeték a tavaszi ültetési időszakban kerülnek a földbe, ami az ország egyes területein néhány hét eltéréssel február-március fordulóján kezdődött, amikor a fagyos talaj felengedett, és körülbelül egy hónapig tart, amíg az ültetendő csemeték rügyei ki nem bomlanak – mondta az Origónak nyilatkozva a tárcavezető, hozzátéve: a tervek szerint ez körülbelül 2500 hektár területet jelent majd.

Nagy István hangsúlyozta, hogy a tavaszi erdősítésekre a gyorsan érkező meleg idő miatt sokszor csak néhány hét áll rendelkezésre. Amit ezalatt nem lehet kivitelezni, azt az őszi szezonban, októberben lehet majd végrehajtani. Országosan évente 11-13 ezer hektáron újítják meg mesterségesen, azaz csemeteültetéssel vagy magvetéssel az erdőt, aminek mintegy fele az állami erdőterületen történik.

Nagy István agrárminiszter beszédet mond a Királyréti Kirándulóközpont átadási ünnepségén Szokolyán 2019. március 21-én, az egykori erdészlak felújításával kialakított többfunkciós épület a turisztikai szolgáltatás mellett hely- és gazdálkodástörténeti bemutatónak is otthont ad
Fotó: Bruzák Noémi / MTI Fotó

Hogy hova milyen fafajok kerülnek, a termőhelyi adottságok döntik el. Ott, ahol lehet, az erdőtörvény szerint előnyben kell részesíteni az őshonos fajok természetes úton, magról születő csemetéit. Ültetésre főleg a domb- és síkvidéki kultúrerdőkben, illetve az idegenhonos fajokból álló erdőkben van szükség. Természeti katasztrófák, mint például a tűz- és jégkárok után vagy az aszály sújtotta területeken szintén mesterséges úton pótolják az elpusztult egyedeket, derült ki a beszélgetésből.

A fiatalítás mellett fontos célja a kormánynak a fával borított terület arányának növelése is. Idén az állam által támogatott erdőtelepítések a tervek szerint elérik a 6000 hektárt – derült ki a beszélgetésből.

Jelenleg mintegy 2 millió hektárt, azaz az ország területének ötödét borítják erdők. Magyarország az első világháború óta megduplázta erdőterületét.

Arra a kérdésre, hogy miért fontos az erdőterületek növelése, a miniszter azt mondta: különösen a klímaváltozás miatt kiemelkedően fontos az ország környezeti állapotának javítása. Elmondása szerint a fák ültetésével mérsékelni tudjuk a klímaváltozás káros hatásait, miközben természeti értékekben bővelkedő élőhelyeket hozunk létre és megújuló nyersanyagot állítunk elő. Rámutatott: a fák megkötik a légköri szenet, oxigént termelnek, hűtik és párologtatásukkal felfrissítik a környezetüket.

„Aki fát ültet, bízik a jövőben – tartja a mondás, és mi bízunk a magyar agrárium jövőjében”

- hangsúlyozta Nagy István, aki szerint azért is fontos az erdőterületek növelése és frissítése, mert egyre több család tölti a szabadidejét túrázással, erdőjárással. Ezért az agrártárca célkitűzései között szerepel az erdei turizmus további fejlesztése, ahogy hangsúlyt fektetnek az erdészeti oktatás fejlesztésére, valamint ismeretterjesztő programok szervezésére is.

A teljes cikk az origo.hu oldalon olvasható.

Borítókép: Nagy István agrárminiszter, Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott és Zambó Péter, az Országos Erdészeti Egyesület elnöke, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója (b-j) fát ültet a XXII. Erdők Hete rendezvénysorozat megnyitóján Visegrádon 2018. október 1-jén

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában