finanszírozás

2019.02.15. 11:49

Bőven akad választék a hitelkártyáknál

Az év végi szezon után is aktívak maradtak hitelkártyafronton a bankok, minden nagyobb szereplő érvényben tart valamilyen akciót.

A hitelkártyák piaca viszont nem tud kitörni a stagnálás körüli állapotból: mind a plasztikok száma, mind a követelések állománya lassan csökken.

Az év eleje sem hozott leállást a magyarországi hitelkártyapiacon, valamennyi, a lakossági piacon érdekelt nagy szereplő érvényben tart valamilyen akciót – szemlézte a Világgazdaság a pénzügyi szolgáltatók honlapjain közzétett ajánlatokat. Az akciós ajánlatok változatlanul főként pénzvisszatérítésre vonatkoznak, vagyis a kártyabirtokos számláján a kereskedőknél történő vásárlások – esetenként a beszedési megbízások – után jóváírnak valamekkora összeget, többnyire meghatározott feltételek – és persze felső korlátok – mellett.

A visszatérítés alapesetben többnyire egyszázalékos, és az éves maximális értéke 30 ezer és 100 ezer forint között mozog.

Egyes termékcsoportoknál viszont jóval nagyobb mértékű – akár 3-5 százalékos – is lehet a visszatérítés, természetesen bizonyos feltételek teljesítése mellett. Persze ahhoz, hogy az ajánlatokban szereplő, akár több tízezer forintos kedvezményeket ténylegesen ki tudják használni az ügyfelek, igen aktívan kell használniuk a kártyáikat, szinte csak azt bevetve a vásárlási tranzakcióknál.

A kedvezmények minél hatékonyabb kihasználására hívta fel a figyelmet a közelmúltban kiadott közleményében az OTP Bank is: a hitelintézet szakértői szerint már az év elején tudatosan, mindennapos kártyahasználattal érdemes törekedni a maximális visszatérítés elérésére. Ha pedig az ügyfél már az év első hónapjaiban hitelkártyát igényel – tették hozzá –, már az induló évben is könnyen ki tudja használni a visszatérítést.

Úgy lehet a legkönnyebben maximalizálni a hitelkártyás vásárlások után év végén járó visszatérítés összegét, hogy már januártól folyamatosan, a mindennapi vásárlások során is használjuk hitelkártyánkat. Így az év végéig havonta átlagosan 150 ezer forintos költésnél, vásárlási szokásoktól függően akár 18–28 ezer forintos visszatérítést is el lehet érni

– mondta Györkei Krisztián, az OTP Bank fogyasztási hitelekért felelős termékfejlesztési vezetője.

A visszatérítési akciókra viszont minden jel szerint szüksége is van a hazai hitelkártya-területnek, hiszen eddig nem tudott profitálni a fogyasztási hiteleknél látható, gyors ütemű növekedésből. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint amellett, hogy az itthon kibocsátott hitelkártyák száma a 2018 harmadik negyedévéig számolt egy év alatt 2,4 százalékkal, 1,31 millióra csökkent, a nyilvántartott hitelkártya-követelések értéke is 3,9 százalékkal, 153,4 milliárd forintra apadt 2018-ban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában