Közös agrárpolitika

2019.01.29. 12:28

Gyengébb minőségű szőlőfajtákból ne lehessen bort készíteni!

A magyar álláspont szerint az Othello vagy Noah fajták alkalmasak lehetnek ugyan csemegeszőlőnek, de aggályos lenne bevonni őket a bortermelésbe.

Az Európai Bizottság engedélyezné a borelőállítást az évtizedek óta tiltott szőlőfajtákból, Magyarország azonban ellenzi a javaslatot; a tilalom fenntartását szorgalmazó magyar kezdeményezést további 12 uniós tagállam támogatta – közölte az Agrárminisztérium (AM) kedden.

A közös agrárpolitika (kap) borágazatra vonatkozó javaslatairól az uniós agrárminiszterek a Mezőgazdasági és Halászati Tanács hétfői ülésén tárgyaltak Brüsszelben.

A közlemény szerint a magyar álláspontot támogató 12 tagállam adja az EU borszőlőtermesztésének több mint a 90 százalékát.

A közlemény idézte Nagy István agrárminisztert, aki a tárgyaláson hangsúlyozta, hogy ezeket a borelőállítás szempontjából idejét múlt fajtákat alapos indokkal tiltották ki.

Az ezek között szereplő Othello vagy Noah fajták alkalmasak lehetnek csemegeszőlőnek, azonban a bortermelésbe történő bevonásuk veszélyeztetheti az európai, és köztük a magyar borok hosszas erőfeszítések árán elért jó hírnevét és hagyományosan magas minőségét.

Nagy István kiemelte, vitán felül áll, hogy a kap-nak és ezen belül a borágazatnak is hozzá kell járulnia a környezet- és klímavédelmi célok megvalósulásához, de erre a korábban okkal betiltott fajták újra engedélyezése nem lehet a megoldás.

A javaslat jóval nagyobb kárt okozna az uniós boroknak minőségi és versenyképességi szempontból, mint amennyit javítana az ágazat fenntarthatóságán – jelentette ki a miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában